Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Дядо Херкулес от Родопите построи сам мост
Автор: Екип Ruse24.bg 11:50 / 15.03.2019Коментари (1)1044
©
73-годишният Юсеин Мадански от смолянското село Чепинци дава 10 000 лева лични пари, без чужда помощ носи огромни речни камъни и за около две години завършва съоръжението пред смаяните погледи на съселяните си.

Здравият пенсионер решава да построи моста, за да свърже махала Яновска, където живее, със селото. Дядо Юсеин запретва ръкави и почва да вади камъни от реката, които лека-полека трупа, за да направи основата на моста. Някои от канарите са на близо метър във водата, но с търпение якият старец успява един по един да ги извади и да ги изтърколи, а след това да ги слепи с бетон.

От кмета на Рудозем получава стари неизползваеми бордюри, които вгражда в горната част на строителния си шедьовър. За да си помага в градежа, пенсионерът си прави въжена линия, по която транспортира строителните материали. Нито пек, нито минусови температури плашат Херкулеса от Родопите и той работи по моста всеки ден.

"Строителството ми отне две години, наскоро го завърших. Тествах го с натоварен камион с общо тегло от 26 тона, за да се убедят всички, че мостът е стабилен", казва Юсеин Мадански. Той е скромен и не иска да говори много за доброто си безвъзмездно дело. Не жали и за инвестираните пари, тъй като получава 450 лева пенсия, която по негови думи му е напълно достатъчна. Общо в градежа влага около 200 тона строителни материали.

"Много добър човек е, хубави неща прави за селото. Напоследък Юсеин придоби популярност и всякакви хора му звънят. Не се уморява да работи, а да говори за това какво е направил", коментира пред "България Днес" с усмивка Хайри Брахимбашев, кмет на Чепинци.

След завършването на моста бай Юсеин му слага и парапет, за да бъде безопасен за преминаващите хора и превозни средства.

Това не е първи строителен успех на родопчанина. Преди време изгражда две подпорни стени на реката, за да обезопаси къщата си, която се намира близо до водоема. На брега срещу къщата си издига беседка от камък и дърво, а в нея вгражда чешма.

Здравият дядо е категоричен, че няма да се отдава на почивка и да лежи на стари лаври, а вече мисли по нови градежи, които да издигне, преди да са го напуснали силите. За самоотвержените си дела Юсеин бе отличен с приза "Достойните българи".






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: