Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (4) | Вчера (2)
Шах сензацията Нургюл Салимова получи финансова подкрепа за Евро 2019
Автор: Екип Ruse24.bg 12:51 / 08.03.2019Коментари (0)1904
©
Младата българска шахматна надежда Нургюл Салимова ще има възможност да представи България на Европейския шампионат по шахмат за жени в Анталия между 10-23 април 2019 г. Участието й бе финансирано от председателя на Фондация Българска Памет д-р Милен Врабевски, който осигури средства за пътуването, престоя и таксите за участие на талантливата българка.

Въпреки крехката си възраст Нургюл носи титлата "международен майстор“ на спорта за жени, като по време на Европейския шампионат се очаква 15-годишната шах сензация да покрие норматива за гросмайстор, от който я делят по-малко от 100 точки, както и да се класира за Световното първенство. Нюргюл е състезателката на ШК "Бургас 64" (Бургас).

"За мен е чест и удоволствие, че имам възможност да подкрепя такова даровито и амбициозно дете. Фондацията ни вече над 12 години поощрява развитието на младите български таланти, а целта ни е една – инвестирайки в тях, да ги мотивираме да развият и реализират потенциала си тук в България, защото това е тяхната родина и тя има нужда от своите талантливи млади хора. Искаме именно тези даровити младежи да са пример за своите връстници и за това че с много труд, постоянство, воля и любов към онова, което правиш, можеш да постигнеш невероятни успехи на национално и международно равнище“, заяви д-р Милен Врабевски.

Нургюл Салимова е уникално явление на шахматната сцена. През 2015 година става световен шампион сред момичета до 12 години, а през 2017 - шампион на България, като  поставя рекорд за най-млад шампион сред жените в историята на българския шахмат. Спортната ни надежда държи и 1-вото място в световната ранглиста за девойки до 16 години.

Днес Нургюл Салимова заминава за Прага, където ще участва в открит турнир по шахмат като подготовка за предстоящия Европейски шампионат.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Испанската преса: Скоростта на велик Димитров изгони Алкарас от Маями
Олимпийският шампион дели Григор Димитров от връщане в Топ 10
Карлос Алкарас: Григор ме накара да се чувствам като 13-годишен
Уникален: Григор Димитров размаза Алкарас пред Майк Тайсън и Серхио Бускетс
Вижте отново победата на Димитров над Алкарас в последния им двубой
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: