Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Диетолози посочиха най-вредните и най-полезните части от пилето
Автор: Екип Ruse24.bg 11:23 / 04.03.2019Коментари (0)1217
©
Пилето е един от най-разпространените хранителни продукти у нас. За бройлерите се разказват какви ли не стряскащи версии. Че са бъкани с хормони, че са замразявани по няколко пъти и пр. 

В днешната информация обаче експерти по храненето обясняват каква част от пилето е най-полезна за човешкото тяло и коя най-вредна. 

Още в началото трябва да се посочи, че в сравнение с другите месни продукти, пилето е фаворит. Това се дължи на първо място на факта, че пилето е е достъпен източник на протеини, и че не съдържа толкова много калории. 

Лекарите препоръчват да се замени свинското с пиле, за да нямате проблеми със запушвания на кръвоносните съдове. Но не бързайте да отказвате говеждото месо. В него все пак има доста повече желязо, отколкото в пилешко месо.

Ако се вгледаме в химическия състав на всеки "пилешки" елемент, ще видим, че като процент от мазнините, те са най-малко концентрирани в гърдите и филето. Точно в тази част на пилето е най-малко холестеролът - големият враг на съдовете и сърцето. 

По-малко полезен е пилешкият черен дроб. В него има повече мазнини, отколкото в гърдите, пълен е и с холестерол. Но пък се съдържат достатъчно протеини (19 грама). Черният дроб освен това е богат на желязо, мед и витамин В12.

В пилешките крачета и бутчета също има доста мазнини и калории. Съотношението между белтъчини, мазнини, въглехидрати е 16, 10, 0. Както се виждаме в тези части на пилето, съотношението на протеините намалява, те са  материалът за изграждане на мускулите ни.

Но най-вредната част от пилето са крилата. На практика те нямат месо. А от мазнините им няма голяма полза. Освен това, за да ги направят по-пикантни, тях ги пържат и сервират в комбинация с висококалорични сосове. Така ползите стават още по-малко. Тази част от пилето не е подходяща за диетично хранене.

Източник: zdrave,to






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: