Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (2)
Какво е положението с женския ни тенис елит в началото на 2019 година?
Автор: Екип Ruse24.bg 09:36 / 22.01.2019Коментари (0)2327
©
Тенисът е един от най-разпространените и обичани спортове у нас. И ако в мъжкия тенис нещата изглеждат добре, след като Григор Димитров е сред най-добрите и елитни играчи в света, то при жените нещата не са чак толкова положителни. В началото на 2019 година нямаме нито една представителка в топ 100 на класирането. В следващите редове ще разгледаме какво е състоянието на 4-те ни тенисистки, които се нареждат най-напред в ранглистата на WTA и къде можем да имаме най-големи надежди за пробив през новата година.

Виктория Томова

23-годишната софиянка се нарежда под номер 156 в световната ранглиста на женския тенис към края на 2018 година. Томова стартира годината с участие в квалификациите на турнира в Бризбейн, но не успя да пробие в основната схема. Българката преодоля Дженифър Брейди в първия кръг, но не успя да се справи с Кристина Макхейл. На Откритото първенство на Австралия пък загуби от Варвара Лепченко в квалификациите. През 2018 година тя проби в основната схема на Australian Open, но отпадна още в първия кръг. На Уимбълдън Томова преодоля квалификациите, както и първия кръг на основната схема, но във втория си мач загуби от Серина Уилямс. През Април същата година записа осминафинал на турнира в Истанбул. Най-доброто ѝ представяне беше в ITF турнира в Сужоу, Китай, където Виктория Томова стигна до полуфинал, водеше с 1 сет, но трябваше да се откаже във втория, заради контузия.

Виктория Томова е само на 23 години и към момента тя е най-високо класираната българска тенисистка в WTA. Максимално доброто ѝ класиране е под номер 128, като анализаторите от Winbet очакват Томова да го подобри през 2019 година.

Елица Костова

Костова завърши 2018 година под номер 214 в ранглистата на женската тенис асоциация. Родената в Кърджали тенисистка отпадна от Никол Гибс в квалификациите за Australian Open в началото на 2019. През 2018 година тя записа някои добри игри. През Март стигна до финала в ITF турнир в Италия, където обаче загуби с 2-0 сета от туркинята Башак Ерайдън. Интересното е, че според оценките на Efbet нашата тенисистка беше фаворитка за победата, но в крайна сметка загуби. През годината тя достигна и до полуфиналите на ITF турнир в Чехия, а също така се отчете и с няколко четвъртфинала. В турнирите от Големия шлем не остави запомняща се следа.

Максималната ѝ позиция в ранглистата е под номер 130, като това се случи през 2016 година. От тогава до сега 28-годишната Костова не успява да повтори това класиране.

Сесил Каратанчева

Каратанчева приключи миналата година под номер 238 в ранглистата. Тя е на 29 и беше една от най-обещаващите ни ракети в женския тенис. Сесил стартира годината с участие в квалификациите на Australian Open, но загуби от Ейшa Мохамад. През 2018 година тя взе участие в квалификациите и за 4-те турнира от Големия шлем, но всеки път губеше в първия си мач. Що се отнася до представянето ѝ в останалите турнири, Каратанчева може да запомни 2018 с финал на ITF надпреварата в Темпълтън, САЩ. Там българката стигна до финала и беше фаворитка за победата според оценките на букмейкъри като Bet365, но загуби с 2-1 сета от представителката на домакините Ейша Мохамад. Според анализаторите на Efirbet, които се занимават с професионално отразяване на водещите компании за залози, Сесил Каратанчева все още може да се бори за по-предно класиране в ранглистата. Този извод се дължи най-вече на факта, че тя разполага с доста опит зад гърба си, който може да ѝ помогне за пробив.

Максимално доброто класиране на Каратанчева в ранглистата на УТА е 35-то място, което беше постигнато през 2005 година.

Изабела Шиникова

Стигнахме и до Шиникова, която допълва българките, класирани в топ 300 на ранглистата в женската тенис асоциация. Шиникова завърши миналата година под номер 275 в ранглистата, като все още очакваме първите ѝ изяви през новата година. През 2018 Шиникова се подвизаваше главно в ITF турнирите. През Февруари записа финал в Майорка, който обаче загуби. Месец по-късно, на три последователни турнира в Тунис, Шиникова записа три поредни финала. Загуби първите 2 от тях, но спечели третия и се поздрави с титлата. По-късно през годината, Шиникова игра в още един финал от сериите ITF, в швейцарския град Клостерс, но за съжаление загуби. Седмица по-късно стигна и до финала в Бастад, Швеция, но отново трябваше да преглътне вкуса на поражението. От общо 6 финала, Шиникова успя да спечели само един. Тя заслужава поздравления за свършената работа, но определено може и повече. Според анализаторите от Betfair, ако тя успее да пробие в повече турнири от сериите WTA през новата година, ще може да разгърне своя потенциал и да спечели точки, които да я изстрелят по-напред в ранглистата.

Най-доброто класиране на 27-годишната тенисистка е под номер 133, което тя си спечели през 2017 година.

Говорейки за родния ни женски тенис, няма как да не споменем и Цветана Пиронкова, която през последните години бе първата ни ракета. През 2018 година обаче тя не се състезава, а през 2017 участваше в турнири до средата на годината. Разбира се, тя стана майка и това е причината да е извън корта, но очакванията са да се завърне през идните години. Дали обаче ще можем да видим пловдивчанката в най-добрата ѝ форма отново, предстои да разберем. Засега е ясно, че женският ни тенис е в застой и все още очакваме някоя от основните ни състезателки да пробие в ранглистата и да радва феновете на тениса у нас с резултатите и постиженията си.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Вижте отново победата на Димитров над Алкарас в последния им двубой
Фаворит ли е Григор Димитров срещу Карлос Алкарас?
Григор Димитров се нареди до Рафаел Надал и Новак Джокович
Григор Димитров редом до Зверев и Циципас в нова класация
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: