Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Япония се готви за една историческа промяна и нова ера
Автор: Екип Ruse24.bg 13:54 / 21.01.2019Коментари (1)1169
©
Япония се готви за една историческа промяна. В края на април император Акихитоще се оттегли от престола, а ден по-късно той ще бъде зает от големия му син – Нарухито.

Япония е страна на традициите. По тази причина не е никак изненадващо, че обръщението на император Акихито, което той направи през август 2016 г., предизвика истинска сензация. В него той изрази желание да се откаже от престола, тъй като заради преклонната си възраст вече не е в състояние да изпълнява задълженията си.

"През последните години започнах да размишлявам върху времето, което прекарах като император и задълженията и отговорностите, които продължавам да имам. Започнах да мисля за бъдещето и тежките задачи, пред които съм изправен. Надявам се, че разбирате защо взех това решение", обърна се към хората в Япония императорът.

Оттеглянето на 85-годишния Акихито стана възможно, след като в Япония влезе в сила специален закон, позволяващ на императора да абдикира доброволно. Подобно нещо се случва за пръв път от близо два века. Любопитна подробност е, че законът важи за срок от три години и единствено за сегашния император.

Кой всъщност е Акихито?

Той е представител на една от най-старите монархии в света. Роден е през 1933 година. Неговият баща – Хирохито, е най-дълго управлявалият император в историята на Япония. Той стои начело на страната по време на Втората световна война, както и в динамичните десетилетия след кървавия конфликт. Умира през 1989 г. и е наследен от Акихито. 

Много хора изгубиха своя живот в миналото по време на Световната война. Не бива да забравяме, че мирът и просперитетът на нашата страна са постигнати чрез огромни саможертви и неуморните усилия на нашия народ.

В средата на миналия век Акихито се жени за Мичико – момиче, което не е от висшата аристокрация и с което се запознава на тенис корта. Отношенията между двамата често са определяни като олицетворение на истинската любов.

"Моето пътешествие като император наближава своя край. Благодарен съм, че толкова много хора в Япония ме приемат като символ на нашата държава и ме подкрепят. Искам да благодаря и на императрицата, която ме придружи в това пътешествие и в продължение на цели 60 години се отдаде напълно на своята роля", каза Акихито.

Социологически допитвания показват, че  повечето японци реагират със симпатия и разбиране на желанието му да абдикира.

Сега всички погледи са отправени към бъдещия император – Нарухито. Подобно на баща си, той е любезен и мълчалив.

Освен това е запален планинар и обича да свири на виола. Женен е за Масако, с която се запознава на парти през 1986 г. Трябват му осем години чакане и два отказа, преди да спечели сърцето й.

Техният брак породи очаквания, че ще помогне за модернизацията на императорските институции. Масако обаче все още се възстановява от предизвикани от стрес здравословни проблеми, които разви след раждането на дъщеря си. Те са следствие от упреците, че не е успяла да роди момче.

В началото на тази година император Акихито произнесе последната си новогодишна реч.

Абдикацията на Акихито е свързана и с един любопитен факт. Това събитие ще сложи край на ерата "Хейсей", което означава "мир и съгласие".

В Япония има две системи на летоброене – международно приетата и традиционната, която се отброява според годините на управление на императора. По тази причина сега в страната е едновременно 2019 г и 31 г. от ерата "Хейсей", започнала с възкачването на престола на Акихито.

Промяната далеч не е символична, тъй като ще се наложи пренастройване на компютрите, както и промяна на бланките на редица документи.

Името на новата ера ще бъде обявено на 1 април.

Източник: bTV






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
"Името на новата ера ще бъде обявено на 1 април" Ха-ха, чудесно е избрал датата 1-ви Април - денят на лъжата! :D
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: