Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Акция на варненски митничари, прокуратура и ДАНС предотврати производството на наркотици за 6 млрд. долара
Автор: Екип Ruse24.bg 17:37 / 11.12.2018Коментари (0)1868
© Ruse24.bg
Дрога за 6 млрд. долара на черния пазар остана непроизведена след акция на варненските митничари, ДАНС и прокуратурата, стана ясно на пресконференция днес в Окръжен съд Варна, предаде репортер на Varna24.bg.

Днес в съдебната палата във Варна по разследването на контрабандния канал през България и внесения в съда обвинителен акт на Окръжната прокуратура пресконференция дадоха окръжният прокурор Радослав Лазаров, заместник-председателят на ДАНС Николай Ненков и директорът на Митница Варна Светлан Савов. Според информация на митницата от прекурсорите и материалите за производство на синтетична дрога на контрабандния канал могат да се произведат наркотични вещества за над 6 млрд. долара.

За контрабандата на над 16 тона прекурсори и материали за производството на синтетична дрога на пристанище Варна-Запад Окръжна прокуратура във Варна предаде на съд холандец и белгиец, стана ясно днес.

51-годишният поданик на Кралство Нидерландия Р. Писени и съучастникът му в схемата на контрабанда на прекурсори и материали за производство на синтетични наркотици от Азия и Латинска Америка през България за Европейския съюз  – 56-годишният белгиец К. Миделдорп, са предадени на съд. Окръжната прокуратура във Варна е внесла във Варненския окръжен съд обвинителен акт срещу двамата за престъпление по член 242, ал. 4, във връзка с ал. 3 от НК, извършено от тях в съучастие и като продължавано деяние. Случаят е особено тежък и в особено големи размери, тъй като количеството на контрабандата е 16 тона и 222 кг на стойност 225 640 000 лева.

Досъдебното производство под надзора на Окръжната прокуратура във Варна с двама наблюдаващи прокурори започва на 10 февруари 2017 г. по сигнал на  служител на Митница Варна. По метода на анализ на риска е извършена проверка на контейнер на пристанище Варна-запад, пътуващ от Лаос през Виетнам с кораб до Варна и крайна точка Холандия. По документи контейнерът съдържал 14 400 литра почистващ препарат за прозорци. След лабораторен анализ се оказало, че 5000 литра от стоката е пиперонилметилкетон /РМК/, като веществото е директен прекурсор за производство на синтетичния наркотик MDMA. Прекурсорът трябвало да бъде доставен на действащи нелегални лаборатории на териториите на Холандия, Белгия и Великобритания, където се произвеждали таблетки "екстази“, предназначени за пазара на синтетична дрога на територията на Европейския съюз и Азия.

Случаят със засечения контейнер с прекурсор на варненското пристанище е изпратен до Евроджъст, като българската прокуратура търси съдействие чрез молби за правна помощ в Белгия и Холандия. Поискано било трансгранично наблюдение на установените в хода на разследването лица. Проведена била и координационна среща с участието на Интерпол и властите в Холандия, Белгия и Великобритания. На срещата през април 2017 г. било договорено контейнерът да бъде "пропуснат“ с цел осъществяване на контролирана доставка. Със съдействието на ВКП били уведомени правосъдните органи на всички държави по пътя на контролираната доставка към Европейския съюз. 

Последвала втора среща в Евроджъст в Хага през май 2017 г., след като постъпила информация, че на 30 май на порт Варна-запад се очаква 20-футов контейнер от Шанхай, който превозва по документи 10 457 кг стеаринова киселина. Контейнерът бил с получател в Кралство Нидерландия, а организатори на канала от Китай през България за кралството - същите лица. За организацията на контрабандния канал бил отговорен холандецът Р. Писени, а намирането на подставени лица, фирми и транспорт за Холандия било поверено на живеещия в Бургас белгиец К. Миделдорп, който осъществявал логистичната подкрепа на територията на България.

Доставката на контейнера със стеаринова киселина било под контрол на българските служби до разтоварването му в  софийски склад. При последвалия оглед се установило, че 350 кашона от общо 485 се различавали по размери и цвят. Те съдържали 7 тона и 525 кг алфа-фенилацетоацетамид. Веществото  представлява препрекурсор за производство на амфетамин АРАА. 

Действията на двамата организатори на канала, днес подсъдими, се наблюдават от българските и партньорските служби. Получена била и информация, че Писени подготвя за транспорт контейнер с 1 тон и 300 кг кокаин от Колумбия през Перу до порт Варна-запад. Участниците в престъпната мрежа по доставката на кокаина са привикани на среща в испанското имение на Писени за уточняване на важни детайли.

Действително на Варна-запад акостира кораб, на борда на който се намирал контейнер от Перу. Съдържанието му било декларирано като течен кози тор и проверката показала, че отговаря на истинското му съдържание. Това било тест на канала за контрабанда на кокаин и за създаване на добра митническа история.

На 16 март 2018 г. на пристанище Варна-запад пристигнал нов контейнер от Китай, в който сред превозваната по документи стеаринова киселина били открити 4 тона и 400 кг от прекурсора АРААN /алфа-фенилацетоацетонитрил/. И този прекурсор се влага в директното производство за амфетамини.

На 7 юни 2018 г. Р. Писени пристигнал в България за среща с Миделдорп и български гражданин. Трябвало да бъде обсъдено изпращането на последната  доставка на прекурсора АРААN за Испания. На срещата бил коментиран и адресът на получателя, както и бъдещи доставки на прекурсори и препрекурсори от Азия и на кокаин от Латинска Америка. Срещата е документирана от българските власти и лицата са задържани. 

Още същия ден Р. Писени и К. Миделдорп са привлечени към наказателна отговорност за това, че в периода от 26 януари 2017 г. до 16 март 2018 год. в условията на продължавано престъпление чрез използване на документи с невярно съдържание са пренесли пред границата на Република България без знанието и разрешението на митническите власти над 16 тона прекурсори и материали за производство на наркотици след сговор помежду си. Контрабандата е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Двамата подсъдими се запознали чрез техни общи познати от криминалния контингент. Писени контролирал нелегални лаборатории за производство на синтетични наркотици, като суровините за производството набавял чрез директни производители от страни в Азия. Успял да изгради и контакти със страни от Латинска Америка, откъдето искал да доставя големи количества кокаин. Трескаво търсел морско пристанище в Европейския съюз, където под прикриващ товар, тъй наречената тапа, да пристигат контейнери със забранените вещества от трети страни. Давал си ясно сметка, че трябва да бъде преодоляна външна граница на ЕС.

Мидедорп вече се бил установил да живее в България, като използвал контакта си с българка, с която се запознал в белгийски затвор. Там той изтърпявал присъда за международен трафик на 1 тон кокаин. Българката била осъдена за трафик на хора. След изтърпяване на присъдите двамата заживели в Бургас, регистрирали и фирма.

Писени и Мидердорп общували помежду си изключително предпазливо и с висока степен на конспиративност. Използвали устройства за криптиран чат, в който след получаване на съобщението то автоматично се изтривало.

И двамата подсъдими са осъждани в държави от Европейския съюз. Миделдорп участвал в международен трафик на наркотици, като първата му присъда е постановена в Белгия през 1988 г. Търпял е ефективна присъда от 7 години затвор  за внос на 1 тон кокаин през пристанището в Антверпен. И Писени е част от европейския криминален контингент още от 1989 г. Осъждан многократно - на 3 години лишаване от свобода за участие в престъпна организация, извършваща преднамерени действия по Закона за опиатите и за опиума,  както и на 2 години лишаване от свобода за документни фалшификации и измами в съучастие.

Предстои делото срещу 51-годишния Р. Писени и 56-годишния К. Миделдорп да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Те са с мярка за неотклонение "Задържане под стража“ от 7 юни тази година. Приведени са във варненския затвор, където ще чакат насрочването на делото във Варненския окръжен съд.

Контрабандата в особено големи размери, когато случаят е особено тежък като този, се наказва по българския наказателен закон с лишаване от свобода от 15 до 20 години и глоба от 200 000 до 300 000 лева.  

Повече за уникалната акция на Митница Варна, прокуратурата и ДАНС вижте във видеото!


Още по темата: общо новини по темата: 5
15.12.2021 »
18.05.2021 »
06.02.2020 »
21.01.2020 »
25.02.2019 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: