Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Елена Поптодорова за кражбата на крем: Нямам обяснение, много съжалявам
Автор: Екип Ruse24.bg 14:39 / 25.10.2018Коментари (6)2181
©
Заради възможност, предвидена от полския НПК, съдът прекрати условно делото срещу бившата посланичка на България в САЩ Елена Поптодорова при едногодишен изпитателен срок. Това означава, че ако през тази една година тя извърши ново престъпление, делото ще се върне в съдебната зала. "Признавам. Преди полета за София извърших кражба на крем. Не мога да обясня своето деяние. Беше миг на моментна слабост. Аз съм пенсиониран дипломат, в момента нямам имунитет. Много съжалявам за това деяние. Бих искала да се подложа доброволно на наказание". Това е заявила Поптодорова при разпита й по време на задържането на летището във Варшава на 27 февруари м. г.

Протоколът от разпита е приложен към материалите по делото, което в сряда приключи за българката по най-добрия възможен начин. "Съдът няма никакви съмнения, че тя е извършила престъплението, признава я за виновна, но не я наказва. Това, че се е извинила на фирмата собственик на крема и го е заплатила, признанията, които е направила са смекчаващи обстоятелства, които дават възможност за условно прекратяване на производството", коментира  съдебният репортер на ТVN24 Пьотр Махайски, цитиран от "Монитор".

Елена Поптодорова беше задържана на летище "Фредерик Шопен" на 27 февруари 2017 при завръщането си във Варшава три дни, след като е установено, че е откраднала скъп крем от безмитния магазин на летището. От материалите, събрани от Районната прокуратура на Варшава - Охота става ясно, че кражбата е извършена на 24 февруари в 10:26. Всички действия на Елена Поптодорова и движението й са проследени с камерите за наблюдение.

В 10:09 бившата дипломатка получава бордната си карта в пункта за проверка за сигурност. На снимките, които са приобщени към материалите по делото срещу нея се вижда как елегантно облечена жена с дълго бежово палто и малко синьо куфарче влиза в един от безмитните магазини. Минава покрай рафта с кремовете, след миг се спира, обръща се и отново отива към рафта. Оставя куфара, разтваря полите на палтото с дясната си ръка посяга към тъмна опаковка и я крие под палтото. В 10.27 излиза от магазина.

Шест минути по-късно влиза в зоната "Не Шенген", а в 11:23 отлита с полет LO631 за София. Никъде на снимките, приобщени към делото не се вижда Поптодорова да провежда телефонен разговор. В защитната си теза, вече у нас тя твърдеше, че е била разсеяна и разтревожена след като позвънила майка й. В 17:00 часа е установена кражбата на крема в магазина. Уведомена е полицията, извършителката е идентифицирана още същия ден като Елена Поптодорова, притежателка на български дипломатически паспорт и е установено, че има купен обратен билет до Варшава за 27 февруари.

Същия ден ок. 16 часа при преминаване на граничен контрол на летището Поптодорова е задържана. Кремът е намерен у нея, алуминиевото капаче на крема не е било дори повдигнато, липсвала е само кутията. Българката пожелала споразумение с прокуратурата, но в момента, в който трябваше съдът да го одобри, защитата и представи отказ от споразумение и настоя делото да се гледа по същество. "Моля съдът да реши условно прекратяване на делото, това е абсолютно инцидентна ситуация. Моля да прекратите делото, като постановите минимален изпитателен срок" - поиска адвокатът на Поптодорова на първото и последно заседание по същество.

Преди това Елена Поптодорова е поднесла извиненията си към магазина и е заплатила пълната цена на крема в размер на 1640 злоти, около 820 лева. "По това дело нямаше никакви съмнения за фактическите обстоятелства. Това е типичен пример на прилагане на института на условното прекратяване. Подсъдимата от момента на извършването на престъплението е направила всичко, за да компенсира щетите и да се извини.

Паричното изражение е реално наказание. Мисля, че и така това ще бъде за подсъдимата достатъчен урок" - подчерта в мотивите за присъдата съдийката по делото. Според нея интересът на медиите към случая е допълнително наказание за подсъдимата. Условното прекратяване означава, че съдът признава подсъдимата за виновна, но я освобождава от наказание и формално остава неосъждана, името и няма да влезе в регистъра на осъжданите лица в Полша.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Как не я е срам, заплатата и е била поне 15 000 €... :(
Защо нямате тема за избора на генерален секретар на ООН?
на 25.10.2018 г.
+2
 
 
Да я пратят посланик в САЩ и да гепи 1-2 кремчета...егатии резила! Ей това ако може някой да ми го обясни. Клептоманка? Клептоманка с червена петолъчка?
+7
 
 
Когато новината плъзна, тази жена беше в България и по двете най-големи телевизии ревеше в ефир, как не го е направила.Буквално се разплака. Това било атака с-у нея и т.н. Пред съда е казала другооо?!? Изключителен артист! Тези хора ни излагат пред цял свят. Вместо да покриват просташките изцепки на мангалите и селяндурите отишли уж да работятв чужбина, те са същите маскари като тях.
+7
 
 
Комунист да не лъже,няма такъв филм,така са живели цял живот на гърба на отрудения народ,нима няма 1000 лв да изкара да си го плати или така е по удобно може да е някакво болестно състояние и ще ми я канят по телевизиите - срамота, да се скрие някъде в миша дупка,това е дипломат представял България в САЩ кой знае там какви ги е вършела,попитайте я защо като беше дипломат не искаше да посещава Чикаго българите там много я "тачат"
Много глупаци са се докопали до клавиатурата и пишат ли пишат ...
на 25.10.2018 г.
+5
 
 
Тъпа пу*ка! За съжаление това са ни политиците!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Масови протести срещу цените на горивата
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: