Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Разкъсваща болка: Писмо на почернен баща след условна присъда за убиеца на сина му разтърси България!
Автор: Екип Ruse24.bg 16:35 / 15.10.2018Коментари (4)1434
©
Почернен баща от Горна Оряховица разпространи сърцераздирателно писмо за нелепата смърт на сина си. Янко Енев открито заявява, че е разочарован от правораздавателната система в България след като убиецът на момчето му, се отърва с условна присъда, пише "Труд". "В душата ми е усещането за безнаказаност и несправедливост!“, признава Янко Енев. Трагедията се разигра в Горна Оряховица на 13 октомври миналата година. Във фаталния ден 19-годишният Антон И. с книжка от 4 месеца, пътувал към железничарския град от Лясковец, а с него бил негов познат. Току-що приетият за студент бил зад волана на лек автомобил "Тойота“ и карал с около 72 км/ч при ограничение от 50 км.

Излязъл от пътното платно и подкарал колата по тротоара, където имало пешеходци. Убил на място двама и причинил средна телесна повреда на возещия се в колата му А. Л., който тогава е бил на 15 г. Единият от убитите беше 20-годишният Красимир Енев. Момчето издъхна два дни по-късно, след като изпадна в мозъчна смърт. Близките му дариха органите за трансплантация и спасиха живота на четирима чакащи. Неговият баща Янко Енев от Горна Оряховица, изля болката си от загубата на детето си и разочарованието от постановеното съдебно решение:

"Аз съм Янко Енев – обикновен, тих и скромен български родител. Така тихо и без обществено внимание изпратих рожбата си към онзи, другия свят, за който всички твърдят, че бил по-добър. Дано да е така… България не разбра, че през 2017 г. погребах детето си на 20 години. Не организирах митинг или протест на лобното му място. Не извиках медиите. Нямаше репортаж по новините. Не написах на никого. Тихо и самотно останах с дълбоката и непосилна, разкъсваща болка от нелепата загуба. Ще кажете – много хора се сблъскват с тази съдба, не съм единствен. Така е, но трудно родителското съзнание осмисля и приема, че детето му е погубено като пешеходец, помляно на тротоара от безразсъден шофьор.

За сърцето няма да говорим, него могат да го разберат само хора, които са преживели моята трагедия. Като например близките на другия пешеходец, загинал на място в това пътнотранспортно произшествие. Та ето я равносметката от черните хроники – петък, 13.10.2017 г., катастрофа, 18-годишен, неопитен, самонадеян шофьор, притежаващ книжка от месец, две жертви – на 20 г. и на 40 г., правомерно движещи се по тротоара, средна телесна повреда на петнадесетгодишно момче. За мен обаче статистиката е болезнено лична, без да съм фаталист. Не знам и не искам да знам причините. За мен измеренията са други – НЯМА ГО ДЕТЕТО МИ. И НЯМА ДА ГО ИМА ВЕЧЕ. ТОЙ Е МЪРТЪВ. УБИТ.

В резултат на катастрофата момчето ми изпадна в мозъчна смърт. Дарихме органите му на четирима нуждаещи се. Бяха извършени четири животоспасяващи за тези хора трансплантации. Ирония ли е, благородство ли е, утеха ли е…? Всеки търси своето обяснение. Една година по-късно – 2 октомври 2018 г., Великотърновски окръжен съд, НОХД 311/2018. Подсъдимият съжалява – сигурно е така, животът му се е преобърнал, страшно е, неизвестно … но е жив. Колко ли е тежко за родителите му – вероятно неописуемо и влудяващо. И аз съм родител, разбирам ги …., но имат живо дете. Подсъдимият се извинява – на мен ми е безразлично… Признава се за виновен! Добър ход – съкратено съдебно следствие.

Много съжалява за стореното, разбира се. Отекват думите на защитника – млад е, млад, да му дадем шанс да се поправи! Да се поправи, след като е извършил нещо непоправимо за две семейства. Защитникът му хладнокръвно и разпалено обяснява колко добър ученик бил и че ще става студент. Това му е работата на адвоката, но мен не ме интересува… Може и да е вярно, може и да не е – днес всички са добри ученици. А ако търсим реципрочност на добрината – моето момче спаси четирима със смъртта си, а убиецът му завърши училище с отличие, отпразнува бала си и ще става студент. В съда сме, за да разберем как ще бъде овъзмездена една единствена, конкретна постъпка на този добър ученик. Тягостно и мъчително е, но моментът наближава.

Последната изнемощяла и отчаяна бащина дума пред съдията е молба за ефективна присъда. В ушите и сърцата ни на опечалени родители на двете мъртви момчета обаче и досега кънти произнесената присъдата: ТРИ ГОДИНИ УСЛОВНО. Е, сигурно наистина е бил много добър ученик! След глътка отрезвяване се питам какво ли означава съразмерност и цел на наказанието, за които сме чували по телевизията. Дали това се има предвид?!? Това ли е смисълът на закона? Аз съм родител, чието дете никога няма да протегне отново ръка към мен, няма да срещна погледа му, гласът му ще чувам само насън… Сигурно заради това не разбирам постановената присъда“, казва в посланието си покрусеният баща. Енев пита защо за други престъпления без причинена смърт извършителите лежат в затвора:

"Въпросите са много, но всички потъват в мълчание. Дали не трябваше да дам гласност на ужаса, който преживях преди година и с който живея и днес? Вярно, че в правото няма морал, но в очернената ми душа, наред до страданието по непрежалимото ми чедо, нагло и безпардонно се насади и усещането за безнаказаност и несправедливост. "Надявам се с това писмо до вас и гласността на моята болка, по някакъв начин да постигнем така чаканата и жадувана справедлива ефективна присъда", завършва с плаха надежда за възмездие Янко Енев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Ако отговорът е НЕ, отивай при прокурора, дано се нави да пусне протест. За двама убити условна присъда е несериозна!
+1
 
 
А Вие участвате ли по делото. Включихте ли се като частен обвинител. Ако не - защо?!
0
 
 
Какъв шанс, какви 5 лева. Погубил 2 човешки живота, толкова ли струват те (три години условно). Човешкия живот се разбра о доказа в България, че не струва нищо. Само за сравнение ако бяха животни на тротоара, кучета примерно, момчето вече щеше да е в затвора и защото ги е убил по особено жесток начин. Г-да управляващи осъзнайте се, променете случващото се или нямате интерес към това. Имате интерес да намалява населението ни !!!
+5
 
 
"Млад е, млад, да му дадем шанс да се поправи! Да се поправи, след като е извършил нещо непоправимо!". Не съм съгласен! Непоправимото не може по никакъв начин да се поправи! И това важи не само за единичния случай, а за всичко, което става в нашата страна (нарочно не казвам "държава", защото "страна" и "държава" са две различни понятия). За 30 години нашите държавници убиха страната ни, убиха народа ни, и само десeтина от сто се "радват" на плодовете от убийствената си политика! Отрочета на "Партията", кога най-после ще млъкнете, кога най-после ще се покаете, кога ще поискате прошка от сънародниците си? Аз знам - никога! Защото така сте възпитани и отгледани - да сте винаги над всички!...И всичко да е за вас! Дано ви приседне!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: