Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Токът пак поскъпва?
Автор: Екип Ruse24.bg 13:09 / 12.10.2018Коментари (5)1169
©
За спасяването на финансово закъсалата държавна ТЕЦ "Марица-2“ може да се наложи да се вдигне цената на електроенергията или БЕХ да й отпусне заем. Това стана ясно след вчерашното заседание на парламентарната комисия по енергетика, предаде в. "Монитор".

Председателят на комисията Делян Добрев потвърди вероятността да се наложи поскъпване на тока. "За мен правилното решение е в максимална степен да се съкратят разходите“, каза още той.  По думите му, ако това не стане, ще се наложи увеличаване на приходите, което означава точно поскъпване на тока.

"Надявам се да не се стига дотам, а държавата да оптимизира работата на своите дружества, за да си намалят разходите. Разбира се, ние ще очакваме предложения вариант от министерството на енергетиката за справяне с проблема“, обясни той.  Относно идеята БЕХ да поеме разходите за парниковите емисии, които са на стойност от над 466 млн. лв. и трябва да бъдат платени от държавния ТЕЦ до март, за да продължи работата си, Делян Добрев поясни, че това не може да стане безвъзмездно.

"Може да ги поеме със заем към теца, който обаче няма да подобри ситуацията с теца, а обратното - ще я влоши още повече“, каза той. След заседанието на енергийната комисия, на което министърът на енергетиката Теменужка Петкова отговаряше на депутатски въпроси, тя отрече да се планира поскъпване на електроенергията за да се спаси най-големия държавен ТЕЦ в Маришкия басейн и цената остава, такава, каквато е. Тя потвърди, че централата трябва да плати огромната сума, за да продължи да работи, без да рискува големи глоби. 

"Трябва да начертаем мерки за излизане от ситуацията, защото въглищните централи са базова мощност, без която българската енергийна система няма как да работи нормално“, обясни министърът. По думите й, други страни от ЕС са решили подобен проблем с кандидатстване и съответно одобряване от Еврокомисията на т. нар. стратегически резерв. Относно идеята за обединението на най-голямата държавна ТЕЦ с АЕЦ "Козлодуй“ Петкова уточни, че е против, защото по понятни причини АЕЦ трябва да е стабилна финансово.

"Подобно обединение би създало повече проблеми, отколкото да даде решение. На АЕЦ-а ще трябват пари за удължаване на срока за експлоатация на 6-и блок“, поясни министърът. Енергийният експерт проф. Атанас Тасев, обясни за "Монитор“, че захласнати по дерогацията за азотните и серни окиси от тецовете, сега ни удари въглеродният двуокис. Според професора дори да има дерогация, именно високите цени на купуваните квоти за парнкови газове ще ни накарат сами да си затворим централите по икономически причини. Той смята, че е при тези големи разходи логично е те да бъдат поети от потребителите чрез по-висока цена на електроенергията.

"Има вариант за изграждане на нови въглищни нискоемисионни централи“, обясни още професорът. "Китай в последните няколко години затвори 120 хил. МВт стари централи и построи на тяхно място нови с мощност 150 хил. МВт. Тецовете се строят бързо, не са скъпи. Трябва да си направим сметката, дали да плащаме по 500-600 милиона на година или да построим нова за милиард“, добави проф. Тасев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
И ние платихме 137 лева.Двойна сметка,както преди 3 години зимата.И като през 2013-та,когато бяха протестите.
на 12.10.2018 г.
+1
 
 
Закривай и събаряй! Всички часни са на печалба, само държавните са вечно на загуба. "Въглищните централи са базова мощност, без която българската енергийна система няма как да работи нормално" - да бяхте построили АЕЦ Белене и нито въглищни централи, нито вятърни, нито слънчеви щяха да ни трябват, но нали трябва да се смуче и лапа от някъде...
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: