Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Важни промени в Закона за движение по пътищата
Автор: Екип Ruse24.bg 18:10 / 04.09.2018Коментари (0)1193
© Ruse24.bg
2000 лева глоба ще се налагат от КАТ на всеки, който блокира улица с пътни знаци, без да го е съгласувал преди това с Министерството на вътрешните работи. Това предвижда промяна в Закона за движението по пътищата, съобщи директорът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация“ Бойко Рановски, цитиран от "Телеграф“. 

Текстът е записан в проекта за новия нормативен акт за шофьорите след разделянето му на три части, уточни той. Досега санкцията за нарушението не е имало. "Много строители си позволяват да ограничават движението по даден път по свое усмотрение и тази практика трябва да се прекрати и да сме наясно къде и кога се въвежда временна организация“, обясни Бойко Рановски.

Очаква се да бъде променено и наказанието за шофьори, които се движат по пътища, забранени за ползване заради ремонти. От януари 2017 г. е в сила разпоредба, според която не е позволено на водач на моторно превозно средство да влиза след знак, забраняващ това по шосе извън населено място.

Санкцията е отнемане на книжката за месец, глоба в размер на 300 лева и спиране от движение за 3 месеца. "По-голямата част от нарушителите са тираджии и с това спиране от движението се пречи на работата. Така че то ще отпадне“, уточниха от работната група, която от няколко месеца се събира и обсъжда какво трябва да се промени в законите, касаещи водачите на пътя.

2000 лева глоба се очаква да се въведе и за всеки стопанин на пътя, който не премахне свое временно препятствие от шосето, каза още директорът на ДАИ. Наказанията ще се налагат от Пътна полиция на АПИ, ако пътят е извън населено място, или на съответната община, ако е в град или село.

Кметовете ще бъдат ангажирани и с това да обезопасят пешеходните пътеки в цялата страна.

"В момента няма никаква видимост на доста места, защото на сантиметри преди и след зебрите има паркирани коли и шофьорите не виждат хората, които тръгват да пресичат. Затова в проекта е записан текст, който забранява на водачите да оставят колите си на определено разстояние от местата за пресичане, за да не пречат на движението“, обясниха от ДАИ.

Проектите на новите три закона за шофьорите – за движението по пътищата, за водачите и за превозните средства, ще бъдат качени за обществено обсъждане до няколко дни. Ако бъдат одобрени от депутатите в Народното събрание, се очаква да влязат в сила към края на годината.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: