Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Анита Мейзер ще съди държавата за много голяма сума
Автор: Екип Ruse24.bg 10:50 / 03.09.2018Коментари (1)1593
© Ruse24.bg
Солено на данъкоплатците и хазната ще излязат 22-та месеца, които Анита Мейзер изкара в сливенския арест без произнесена присъда. В интервю за "България Днес" адвокатът й Петър Чалъмов се закани да съди наред в Страсбург и в България - по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Исковете може да се окажат колосални - всеки един за над 200 хиляди лева.

"Лошото е, че ще плащаме ние, хората, а не прокурорите и съдиите, отговорни за погазването на закона и правата й", категоричен е адвокат Чалъмов.

Миналата седмица стана ясно, че присъдата на Анита Мейзер за убийството на съпруга й Николай Димов е намалена от 4 години и половина на 3 години затвор. В нощта на 14 срещу 15 август 2016 година подсъдимата връзва мъжа си със свински опашки и така го удушава. Апелативният съд приема, че убийството е извършено без умисъл, а доказателствата за даване на подкуп на полицай са недостатъчни.

"Тези 22 месеца в Сливенския се приспадат от това наказание. Ако то остане в сила на ВКС, което сериозно ме съмнява, тя трябва да влезе отново да доизлежи 12 месеца и половина", коментира присъдата адвокат Чалъмов. Той е убеден, че в София Анита ще извоюва условна присъда. Както и че Сливенският затвор е вече затворена страница от романа на Анита.

"Условната ще бъде минималното ни искане. Ние ще настояваме за пълното отпадане на подкупа, който е тежко умишлено престъпление по закон и се наказва с до 10 години затвор. Той се основава на думите на полицай Радев. Но ако те се приемат за истина, трябва да има 5 обвинения за подкуп - за две петдесетолевки, за доларова банкнота, за предложения за подкуп от 10, 20 и 30 хиляди лева. Пари няма приложени в делото, което сваля и петте обвинения", анализира маститият адвокат.

По думите му присъдата на Мейзер е прецедент за последните 20 години назад. Както и мярката й за неотклонение - арест, който продължи година и 10 месеца.

"Само задържаните за убийството на Андрей Луканов украинци, които впоследствие са оправдани и осъдиха България за над 300 хиляди лева всеки, са държани по този начин. И там говорим за умишлено убийство", дава пример Чалъмов.

Смекчаващо вината обстоятелство за Анита се оказва съдействието на полицията. Тя участва в два следствени експеримента, завежда полицаите до контейнера, където е изхвърлила свинските опашки, и по маршрута, по който се е движела в състояние на обърканост след инцидента.

"Апелативният съд във Варна на практика заема принципната позиция, че подкупът не е доказан. Че едва ли не се касае за нещастен случай, който е съпричинен и от жертвата Николай Димов. Защото той настоява за този експеримент, той казва: "Стегни ги повече, снимай ме". Така че престоят на Анита в Сливенския затвор е неоправдан, особено ако се постанови условна присъда."

А такава е твърде вероятно да бъде произнесена, обяснява адвокатът.

"Намалявайки присъдата до три години, ние формално влизаме в хипотезата на възможността за прилагане на условното осъждане по закон. То се предвижда при наказание до 3 години лишаване от свобода. Съдът може да прецени, че подсъдимото лице може да бъде освободено от изтърпяването му с изпитателен срок, особено щом е с ниска оценка за обществена опасност", обобщава Чалъмов.

Адвокатът има претенции и към гражданския иск на майката Петранка Димова. По думите му в последните 6 години Николай е живял в жилищата на Анита в Лас Вегас и в България и не се е грижил толкова много за майка си и сестра си.

"Не е чак толкова близък с тях, колкото го изкарват. Самата Анита твърди, че нейната болка от загубата на голямата любов, която не всеки среща в есента на живота си, е не по-малка от тази на роднините", обяснява юристът. Той смята и че Анита до известна степен е сатанизирана, защото като американски поданик е възприела да се бори за истината, без да се съобразява с конюнктурата.

"Държавното обвинение се надяваше всичко да приключи със споразумение - да не се шуми много. Но Анита Желева никога не е имала желание да бяга от страната. Тя иска да си изчисти името и достойнството, за да остане тук."

По думите му следващата й поява ще е по-скоро в благотворително събитие, отколкото в шоу програми. Той пояснява и че апелативните магистрати са приели в мотивите си новите обяснения на Анита Мейзер - че не е била в стаята в момента на смъртта на Николай.

"Сега се чувства една идея по-добре. Вижда, че нещо се случва. За нея сякаш половината истина е излязла наяве. Любознателна е, жизнена и креативна. Свикнала е денят й да не протича напразно. Вулкан от енергия. Бори се с най-дребната несправедливост. Това за нея е някаква позитивна, добра новина", коментира реакциите на клиентката си адвокат Чалъмов.

В началото на процеса Анита прави самопризнания и успява да получи 3 години затвор по двете обвинение. Държавното обвинение не протестира присъдата. Впоследствие делото е върнато от горната инстанция. Анита оттегля самопризнанията си и получава 4 години и 6 месеца затвор и глоба 8 хиляди лева.

"Апелативен съд – Варна, отчита, че на първа инстанция е нарушен законът с определянето на толкова голямо наказание. Най-високото, което се предвижда и което Варненският окръжен съд е можело да постанови, е в размер на 3 години лишаване от свобода. Защото това е било наказанието, което е било дадено, когато Анита Желева е признала вината. Влиза в сила дефиниция за забрана за влошаване положението на подсъдимото лице, при условие че е нямало протест на прокуратурата. Вторият съд повишава присъдата, което е незаконосъобразно", обяснява Петър Чалъмов.

Още по темата: общо новини по темата: 114
08.09.2022 »
14.08.2020 »
03.01.2020 »
06.11.2019 »
26.08.2019 »
13.06.2019 »
предишна страница [ 1/19 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 03.09.2018 г.
+1
 
 
Абе на това страшилище да се дадат 200 хиляди лева - смях в залата. За какво и са ? ДА,ДА ама НЕ
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: