Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Казаха кога Митьо Очите ще се изправи пред родното правосъдие! Лошо се пише и на Бенчев
Автор: Екип Ruse24.bg 17:47 / 06.08.2018Коментари (3)1358
© haberturk.com
По закон до 60 дни Димитър Желязков-Митьо Очите, който в момента се намира в ареста в Турция, трябва да бъде екстрадиран в България, за да бъде изправен пред родното правосъдие. Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от БГНЕС. "Това е естественият процес, който сме задействали. В момента, в който лицето е получило обвинение макар и задочно, обвинен е за издирване, издадена е европейска заповед за арест и след като вече е установен следващата стъпка по закон и това е молба за екстрадиране на лицето. Най-естествено е българският съд да го съди и трябва да го представим пред българското правосъдие“, заяви Арнаудова.  Говорителката на прокуратурата поясни, че България е подписала конвенцията за екстрадиция с резерва и тя касае това, че ние не предаваме наши сънародници за правосъдие в чужди държави и няма как Турция да откаже да екстрадира Митьо Очите, тъй като той не е техен гражданин. 

"Ние, като българска държава, не може да поставяме срокове на чужда правна система, затова ще оставим турската държава да си изпълни процедурата. Принципно законният срок е 60 дни, но дали това производство ще се развие в този период, по-кратък или дълъг не знам“, уточни говорителят на главния прокурор. 

Арнаудова потвърди, че общинският съветник от БСП в Бургас Бенчо Бенчев, бившият депутат от ДПС Несрин Узун и останалите четирима, задържани в Истанбул заедно с Димитър Желязков - Митьо Очите, са освободени от ареста без обвинения за участие в организирана престъпна група, защото е изтекъл 24 часовия срок, по който са били задържани. 

"В последните 24 часа специализираната прокуратура провеждаше процесуално-следствени действия с тях. Разпитваше ги и като свидетели. Бяха извършени обиски и претърсвания на техни жилища, офиси и помещения, които са използвали. Събраните доказателства до този момент от специализираната прокуратура установиха извършено и друго престъпление и то е лично укривателство по отношение на Димитър Желязков“, обяви Арнаудова.  Тя обясни, че материалите са изпратени на Районна прокуратура Бургас, тъй като Специализираната прокуратура не е компетентна да го разследва, тъй като престъплението е извършено в чужбина.

"Законът посочва, че компетентният орган е този, който отговаря за местоживеенето на лицата. Там трима прокурори и екип от следователи са започнали разследване на това дело“, подчерта още тя.  Прокуратурата в Бургас ще прецени дали да повдигат обвинения. Според Наказателния кодекс лично укривателство означава да се помогне на човек, извършил престъпление, да избегне наказателно преследване. Предвиденото в закона наказания е затвор до пет години, но не с по-тежко наказание от предвиденото за укривания. 

"Паралелно с това Специализираната прокуратура разширява предмета на своето разследване в посока организирана престъпна група, която се занимава и с пране на пари и създаващи престъпления. За последното най-силната индикация затова са намерени тефтери, доказващи двойно счетоводство. Ще бъдат разследвани за данъчни престъпления. За тези лица предстоят да се извършат още процесуално-следствени действия, които към момента не мога да разкрия какви точно ще са“, подчерта Арнаудова.

Още по темата: общо новини по темата: 42
24.06.2021 »
14.07.2020 »
08.07.2020 »
17.02.2020 »
06.02.2020 »
05.02.2020 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
оставка на цацаров :) .... как може да искаме главеният ни прокурор да се разправя с червената мафия а в същото време да си пие кафето със свинара в собствения му кабинет в цум :) .... най леката логика показва че е един от тях :)
0
 
 
Бенчев не е знаел ,че Митьо е издирван, ще го хванат за шлифера !
Aнонимен
на 06.08.2018 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: