Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Eдин от четирима купувачи на ново жилище иска то да е "до ключ"
Автор: Екип Ruse24.bg 14:27 / 27.06.2018Коментари (0)1271
©
Eдин от четирима купувачи на ново жилище у нас предпочита то да бъде довършено "до ключ". "На пазара обаче няма много оферти за завършени нови апартаменти", казва Полина Стойкова от Bulgarian properties, цитирана от "Монитор".

"За това често се случва купувачите да поръчват на продавача довършителни работи срещу допълнително заплащане. То е в рамките на около 200 евро на квадрат, като клиентът си избира какво да бъде направено", добавя тя.

По думите й има и друг вариант да се спазари само заплащане на труда, като купувачът си достави материалите, а строителят да му осигури майсторите, но той е по-сложен и малко хора го предпочитат.

Според Стойкова някои инвеститори предлагат тези довършителни работи да бъдат направени още преди сградата да получи разрешение за ползване.

"Така е и по-удачно, защото всички майстори още са на обекта, което дава възможност работата да се свърши по-лесно и клиентът да може по-бързо да се нанесе в купеното от него жилище", каза още тя.

Други имотни брокери смятат, че по-голямата част от купувачите обаче обикновено са "изцедени“ финансово след покупката на апартамента и често отлагат довършването му. Някои от тях се опитват със собствени сили да направят част от нещата от имота, придобит на шпакловка и замазка и по този начин да спестят някои и друг лев. Резултатът обикновено е, че те много по-късно влизат в имота и асансьорите в новите кооперации, се амортизират от пренасянето на материали за ремонтите.

Тихомир Цаков от "Аристо" също смята, че все повече хора предпочитат да вземат новото жилище готово за обитаване.

"Те обикновено се договарят с предприемача, изграждащ кооперацията за довършителните работи. Причината е, че след това трудно се намират добри майстори и така довършването на жилище става сериозен проблем", уточнява той.

Според столичните брокери от агенциите за недвижими имоти най-често апартаментите "до ключ" се поръчват в затворените комплекси, където и купувачите обикновено са хора с по-високи финансови възможности. При тези проекти вече е нормално строителният предприемач да предлага опцията за довършване на жилището до ниво на почти пълна готовност за обитаване.

При покупката на по-старо жилище в повечето случаи купувачът прави тотален ремонт. Често новите собственици променят предназначението на помещенията, като например изнасят кухнята в хола или в някоя от стаите, което е забранено.

Имало е случаи, когато преместена тоалетна е била зауствана във водосточните тръби на сградата с всички нехигиенични последствия от това. Друг "подвиг" от подобни преустройства е премахването на тръбите водещи към комините, което също е забранено. По този начин при бедствени ситуации хората от по-ниските етажи не биха могли да използват отопление на твърдо гориво.

Освен това нерядко новите собственици на старо жилище, за да го преустроят по свой вкус, премахват вертикални елементи от носещата конструкция на сградата, което крие огромни рискове за стабилността й и при по-слаб земен трус.

При покупка на панелка пък за да се увеличи обитаемата площ, най-често кухнята се пренася на балкона. Другият вариант е тя да отиде в коридора, като от там се махне огромният вграден гардероб, терасата се присъедини към хола или бившата кухня.

По БДС апартаментът е само с прозорци и външна врата. БДС за жилищата, променен след 1990 г. предвижда, че сградата трябва да има напълно завършени общи части и фасада, докато апартаментите - не.

Според стандарта жилището на "шпакловка и замазка" трябва да има прозорци и външна, но не и вътрешни врати между помещенията в него.

Стените са само шпакловани и трябва да бъдат измазани преди да се боядисат или облепят с тапети. Подовете са на циментова замазка и в някои случаи се налага да се положи още един слой за да се изравнят, преди да бъда поставена основата за подовото покритие и самото то.

Баните също не са довършени. Няма плочки, аксесоари и санитария. Има изградена канализация и има течаща вода, но ВиК инсталацията е "до тапа".

В имота няма поставени осветителни тела, контакти и електрически ключове, но има изводи на местата, където трябва да бъдат поставени.

Преди години в Португалия местни строители много се учудиха, като им казахме че в България новите апартаменти се продават в такъв вид, и ни попитаха: "А как ще живеят хората в тях?".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: