Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
8 от 10 хляба с неустановено качество
Автор: Екип Ruse24.bg 13:19 / 09.03.2018Коментари (1)1825
©
8 от 10 хляба на пазара на практика са без установено качество и състав, защото от 1000 фурни страната само 200 са се регистрирали доброволно като производители. Това обяви Марияна Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите, съобщава Монитор.

По думите й по голяма част от въпросните обекти за производство на хляб обикновено се записват като търговски дружества в общините, за да плащат патентно право, но не и в Агенцията по храните, където регистрацията е по желание. Според Кукушева при натравяне на човек, купил си храна, произведен от такава фирма трудно може да предяви претенции.

Председателят на организацията припомни, че в останалите страни от ЕС регистрацията на производителите на хляб и храни е задължителна, като в някои от държавите с това се занимават браншовите асоциации. Според нея именно те са в състояние да се справят със сивия сектор в хлебопроизводството. По думите й обаче първо най-после трябва да се приеме Закона за храните и силно се надява това да стане до края на годината.

Кукушева предложи на учениците вместо евтини закуски, които децата изхвърлят, да се дават ваучери на стойността на закуските. "Така те ще могат да избират какво да си купят. Дали да си съберат 2 ваучера и с тях да си вземат истинска баница със сирене и масло или нещо друго“, смята тя.

На втория форум с участието на еврокомисаря за здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андриукайтис вчера бе дискутиран и проблемът с двойния стандарт на храните, нашумял през последните няколко години най-вече в страните от Източна Европа.

"Има двоен стандарт и това бе доказано“, каза председателят на земеделската комисия в Народното събрание Десислава Танева. "Потребителят трябва да има право на избор на продуктите, а храната продавана под една марка да има едно съдържание. Така и големите компании, които държат големите пазари ще предложат и продукти с различно наименование, за да не се подвежда потребителят. Смятам, че e редно да променим регулациите, за да не бъде заблуждаван потребителят и съдържанието на едни и същи продукт под една марка навсякъде в ЕС да е еднакво. Така и хората ще се чувстват равнопоставени на единния европейски пазар“, добави Танева. Тя предложи още да има и единен европейски орган за контрол на двойните стандарти, който ще може по-лесно да се противопостави на влиянието на големите транснационални компании в хранителния сектор.

Витянис Андриукайтис от своя страна предложи да се помисли за замяната на захарта в детските храни с мед, който според, него като лекар е по-безвреден и има повече енергия необходима за организма на подрастващите. На въпрос за вредните съставки в храните (особено консервантите, овкусителите и ароматизаторите), консумирани от европейците еврокомисарят лансира идеята да се създаде официален потрал.

"В него ще има официални данни от изследвания по проблема. Гражданите да виждат научна информация за качествата на храните, а не да попадат на всякакви стряскащи неща в Интернет“, каза Андриукайтис.
 






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: