Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Здравните реформи в Германия - скритият коз на социалдемократите?
Автор: Екип Ruse24.bg 15:42 / 27.02.2018Коментари (0)10581
©
След като не успяха да се наложат и претърпяха една от най-големите изборни загуби за последните 20 години, Германската социалдемократическа партия трябваше да отстъпи по част от исканията си по основните пунктове, по които искаше да се наложи, за да сключат коалиционно споразумение. Междувременно загубиха и лидера си, след като Мартин Шулц се отказа от поста. 

Въпреки че бяха отхвърлени голяма част от исканията им, основният пункт на ГСДП все още стои под въпрос, а именно придвижването към Bürgerversicherung (гражданско здравно осигуряване). Към момента, германското здравно осигуряване е базирано на система състояща се от публично и частно здравно осигуряване. Bürgerversicherung ще премахне двойната система. 

"Като социалдемократ, моята работа е да се уверя, че всички граждани могат да се възползват от здравеопазване с унифицирано качество" сподели Бербел Бас, юрист на ГСДП в областта на здравеопазването. "Гражданското здравно осигуряване ще направи системата по-честна, за да се избегне моментът, при който възрастните граждани се сблъскват с прекалено високи такси или некачествено здравеопазване."

Според Германската социалдемократическа партия, сегашната двойна система облагодетелства по-заможните граждани, които не допринасят толкова към здравното осигуряване, за сметка на тези с по-ниски доходи. "Ние искаме всички в Германия да се осигуряват по един и същ начин, като качество. Ето защо се стремим към гражданско здравно осигуряване" сподели пред Билд Карл Лаутербах - дългогодишен привърженик на здравната реформа от ГСДП.

В същото време, предложението за реформа на ГСДП среща стабилен отпор от страна на консерваторите на Меркел, но най-вече от страна на частния осигурителен сектор, където приходите от потребителски такси достигнаха 37 милиарда евро през 2016г. Точно този сектор ще получи най-сериозния удар, ако предложението на ГСДП бъде прието и промените бъдат приложени от Федерална служба за осигуряване (www.bundesversicherungsamt.de). 

"Държавното и частното здравно осигуряване в Германия съществуват заедно от много години" казва Рудолф Хенке от Християндемократическия съюз. "И държавните, и частните застрахователни компании са на печалба - финансово и качествено всичко е наред. Може да се каже, че от гледна точка на здравеопазването в Германия сме в сигурни ръце."
Към момента, грубо 9 от 10 германци се осигуряват в държавното здравно осигуряване, при което таксата се разделя на солидарен принцип с работодателя. 

Застраховките се управляват от над 100 Здравни Каси, а приходите от осигуряване през 2016г. надхвърлиха 200 милиарда евро. Независимо, че само 10% от населението се осигуряват чрез частното здравно осигуряване - по избор или заради професията си, таксите при него са доста по-големи, а лекарите получават по-големи приходи, когато лекуват частни пациенти. Ето защо не е чудно, че разминаване в качеството на предлаганите медицински услуги има, макар и малко, в зависимост от това дали пациентът се осигурява частно или държавно.

ГСДП твърди, че това разминаване е нечестно и предлага по-големи привилегии на тези, които плащат повече. Нещо, което е немислимо, когато говорим за здравеопазване. Но, според тях, здравната реформа Bürgerversicherung ще решат този проблем.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Санирането на сградите
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: