Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Русенски съд: Обжалвайте, ако са свалили номерата на колата ви заради изтекла книжка!
Автор: Екип Ruse24.bg 13:30 / 27.11.2017Коментари (8)2568
©
Правоспособността за управление на моторно превозно средство /МПС/ не се отнема с изтичането на валидността на свидетелството за управление на МПС. Така наречената "книжка" е документ, който удостоверява придобитата правоспособност за управление на МПС. Но след изтичането на срока му на валидност правоспособността не се отнема, а следва в сроковете по Закона за българските документи за самоличност водачът да поиска издаването на ново свидетелство. 

Това каза състав на Русенския административен съд в решението си от 20 юни т.г. по дело 141/2017 година, с което водач на автомобил е обжалвал принудителното сваляне на регистрационните табели на колата си именно на това основание - че свидетелството му за правоуправление е било с изтекъл срок за валидност.

Новата мярка за превенция в Закона за движение по пътищата - прекратяване регистрацията на автомобилите, управлявани от подпити или неправоспособни водачи за срок от 6 месеца до 1 година, бе въведена с цел да се ограничи възможността опасни шофьори да подлагат на риск не само собствения си живот, но и тези на всички останали участници в движението.

Полицията обаче прие, че може да смъква табелите и при изтекъл срок на свидетелствата за правоуправление. И взе масово да налага тази принудителна административна мярка и на такива водачи - приравнявайки ги на неправоспособни.

На всичкото отгоре и съдилищата в страната изпаднаха в противоречие по въпроса. Факт е, че в различни съдебни райони съставите преценяват изтеклия срок на свидетелството по различен начин - част от тях отхвърлят жалбите на санкционираните собственици на МПС, а други - отменят заповедите за смъкването на табелите им. В РАС-Русе обаче очевидно становището е ясно: правоспособност се придобива при определени условия и не се губи автоматично с изтичането на срока на документа за нея.

"За да е съставомерно деянието по чл.150 от ЗДвП, водачът на МПС следва да е неправоспособен - никога да не е придобивал правоспособност за съответната категория МПС или да е загубил правоспособността си - да не отговаря на условията за придобиване на правоспособност или да му е отнета по административен или съдебен ред. Целта на законодателната промяна, извършена с новоприетата разпоредба на чл.171, т.2а от ЗДвП, е не налагане на ПАМ на лице, което е с невалидно СУМПС поради пропускане на срока за издаване на ново такова, защото тогава и текстът на нормата щеше да звучи по същия начин, а налагане на ПАМ на собственик, който управлява моторно превозно средство, без да притежава съответното свидетелство за управление", казва съдът.

Освен това става ясно и друго: че всички заповеди за налагане на тези принудителни мерки, издадени в периода януари-юни 2017 година, могат да бъдат атакувани и на друго основание: нищожност поради липса на компетентност на органа, който ги е издал. По делото, за което става дума, е установено, че заповедта на директора на ОД на МВР, с която той е оправомощил определени длъжностни лица, включително началника на сектор "Пътна полиция" в Русе, да прилагат тези принудителни мерки, е издадена с дата 06.06.2017 година. 

А промените в закона влязоха и в сила още в края на януари, оттогава и тече масовото "смъкване на табели" по новите текстове в ЗДвП. Точно по тази причина в случая заповедта за прекратяване на регистрацията на автомобила /издадена през април 2017 г./, е обявена за нищожна - като издадена при липса на материална компетентност на органа. Решението на Русенския административен съд все пак не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВАС.


Още по темата: общо новини по темата: 4
07.12.2017 »
05.12.2017 »
06.11.2017 »
28.09.2017 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Ха, така... И как ще респектираш някого, който си кара автомобила без редовни документи?! Ами ако той не го е направил, защото са му отказали по някаква причина?? Значи да, няма валидни документи! На всеки 5 години си сменям книжката. Да, ангажимент е, но в никакъв случай непосилен. Взимаш си ден отпуска и до обез медицинското ти е готово. Още 15 минути в Полицията и си готов. За безотговорните на пътя само глоби и сваляне на табели. Но пък щом му дават право да обжалва... То, вече всичко се обжалва. Затова сме на този хал.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: