Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Редица имена имат повод да почерпят днес
Автор: Екип Ruse24.bg 13:07 / 23.11.2017Коментари (11)1262
©
На 23 ноември православната църква чества деня на Свети благоверен княз Александър Невски. Той е роден през 1220 година и е живял по времето, когато руските земи били под татарско владичество.
Св. Александър бил княз на Новгородската област. По време на неговото управление шведският крал с многобройна войска се отправил на поход срещу Новгород. Княз Александър поел защитата на града си, като възложил всичките си надежди за победа на Бога. Двете армии се срещнали при река Нева. Новгородският княз с Божия помощ удържал славна победа, за която бил наречен Невски.

По-късно Св. Александър бил утвърден от татарския хан за велик княз Владимирски, Киевски и Новгородски. Тогава той станал единствен защитник на православната вяра и народа против татарите. Но князът действал не с меч, а с мъдрост и търпение. Св. Александър управлявал десет години и за това време направил много добри дела за вярата, църквата и народа. Великият руски княз се прославил като смел защитник на православната вяра и своя народ от нашествията на татарите. В края на живота си пожелал да приеме монашество.

В Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" в София е изложена богато украсена ракла с частицата от мощите на светеца.

Имен ден днес празнуват Александър, Александра, Сашо, Сашка, Цанко и др. (името "Александър" е от старогръцки произход и означава "защитник на мъжете").







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Aлександър означава "Защитник на човеците". На всички именици желая от сърце Св. Александър Невски винаги да ходатайства за тях пред Бога, за да бъдат здрави, щастливи и смели войни, когато трябва да защитават справедливостта. А на моята голяма любов Александър пожелавам щастливо и безгрижно детство. Бог да ми го пази, него и всички нас.
0
 
 
Преди Ал.Невски има един друг св.Александър в източноправославието. А това,че за "благодарност" издигаме на руснаците храм с руски архитект и с български пари от дарения е признателност,която не подлежи на коментар. Тъпото в случая е,че нашата робска наивност и бащинско великодушие допуска да го именуват този храм на руски светец(княз),като че ли ние си нямаме свои.Защото Княжеството (на което София е била столица) е било ГУБЕРНИЯ...а княза -губернатор е Александър...Невски пък е патрон на Александър II. Всичко така са си го натъманили,като за тях си. Покрай признателност и натрапчивост си докарват и въшките.После се питайте и за Альоша...утре и него могат да изкарат светия,щом онзи гнусен козел(Николайчо) го прикадява със служба. Надали в Русия имат храм на Киприан Киевски...първия им патриарх в Руските земи,дошъл от България!
0
 
 
На 30 август Православната църква почита паметта на Цариградския патриарх Св. Александър. Св. Александър живял в царуването на Константин Велики. Участвал е в Първия вселенски събор вместо престарелия и болен патриарх Митрофан, след чиято смърт бил възведен в сан патриарх и управлявал Цариградската църква от 325 до 340 г. Той бил ревностен защитник на вярата и паството си от коварството на еретици и езичници. Веднъж, както свидетелства историкът Созомен, езическите философи поискали да встъпят в спор за вярата с православния епископ. Александър се обърнал към оня, който бил избран за състезанието, и с твърдост му казал: "В името на Господа Иисуса Христа, заповядвам ти да мълчиш!". Философът веднага онемял. Това чудо обърнало самия философ и мнозина други към Христовата вяра. Св. Александър починал на 98-годишна възраст през 340 година. На 30 август празнуват всички, които носят имената Александър - означава мъжествен, защитник на мъжете, Александра, Александрина, Александрия, Алекси, Алеко, Сашо и Сашка.
0
 
 
Прекрасен празник! Честито на празнуващите го!
+1
 
 
Свети благоверен княз Александър Невски е роден през 1220 година и е живял по времето, когато руските земи били под татарско владичество. А под чие владичество са били по това време белоруските и малоруските (украинските) земи? Или българските? България по времето на княз Александър Невски е била царство, разположено на три морета! И винаги съм се питал какво общо има с България този велик княз Владимирски, Киевски и Новгородски? Защо най-големият български храм носи неговото име?
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: