Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Родители: Не натрапвайте Хелоуин на децата в училище
Автор: Екип Ruse24.bg 14:34 / 31.10.2017Коментари (18)1424
©
Близо 2 500 души само за дни се регистрираха под електронна подписка срещу празнуването на Хелоуин в училища и детски градини.

Петицията "Защити децата от натрапването на Хелоуин в училище", инициирана от бургаски родители, беше изпратена до министъра на образованието и науката - Красимир Вълчев, председателя на Комисията по образование и наука в НС - Милена Дамянова, председателя на Комисията по въпросите на младежта и спорта в НС - Славчо Атанасов и до председателя на Комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалби на граждани.

В писмото родителите настояват да бъдат преразгледани и променени онези текстове от Закона за предучилищно и училищно образование, които "отварят врата" за Хелоуин в българското училище.

Недоволството на родителите е провокирано от активното участие на училището в организирането на различни хелоуински събития в учебно и в извънучебно време, често в открито сътрудничество с търговците. Легалното навлизане на Хелоуин в училище отнема правото на родителя да защити детето си от възможни страхови преживявания, тъй като мероприятията се правят в негово отсъствие, без писменото му съгласие и без никакъв регламент за вида на костюмите.

Искането е базирано и на мненията на български и международни експерти в областта на детската психология и педагогика, според които зловещата символика и атрибутите на смъртта, присъщи за Хелоуин, могат да окажат негативно влияние върху емоционалното здраве и нравственото развитие на подрастващите.

Родителите се позовават на Закона за предучилищно и училищно образование, според който училището трябва "да осигурява интелектуално, емоционално, социално, духовно-нравствено развитие на всяко дете; да съхранява и утвърждава българската национална идентичност". 

"Убедени сме, че празнуването на Хелоуин в детски градини и училища НЕ осигурява интелектуално, емоционално, социално, духовно-нравствено развитие на всяко дете, и НЕ утвърждава българската национална идентичност. Хелоуин е не само НЕобразователна, НЕвъзпитателна и НЕестетична, но дори и ЗЛОвредна форма на забавление на подрастващите! Затова мястото му не е там! Още по-малко в навечерието на действително национален празник като Деня на народните будители", се казва в писмото.

Сред исканията на родителите са: да не се включва темата Хелоуин в учебните часове и занимания; да се прекрати практиката търговци да рекламират в училищата своите хелоуински стоки и събития, и представителите на училищата да не сътрудничат на търговците при организация на хелоуински мероприятия извън учебно време и извън училище.

Инициативата е подкрепена и от над 5000 души на фейсбук страницата "Против натрапването на Хелоуин в училище" и 1 500 членове на "Група против натрапване на Хелоуин в училище".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 01.11.2017 г.
0
 
 
Във времена, в които очевидно сме си дали г*за на Запада, приели сме тяхната толерантност към малцинства и религии, на път сме да приемем и тяхната валута не доумявам истерията на шепа "родолюбци", които освен чрез ограничаването на Хелоуин не са направили нищо по-смислено за Родината ни. Детето ми е с насадени от градината още навици да отбелязва този ден и въпреки моето недоумение, виждам че тя се забавлява. Същото това дете обаче ЧЕСТВА и денят на будителите с всичките и насадени пак от училище навици. Всяка година учи стихотворение и за 12 години не е забравила и първото научено...Само ще попитам, кой от всички онези отричащи хелоуин знае наизуст стихотворението "Отечество любезно, как хубаво си ти". Нека са честни пред себе си и с ръка на сърцето да признаят дали знаят всите 5 коплета. Дъщеря ми го знае цялото ( аз се оплитам винаги) . Облича се като Лазарка, почита всички български празници и обичаи, но се забавлява по свой си начин и на Хелоуин. Усеща го като празник, в който може да бъде различна и да "плаши" по свой си начин, чрез изобретателността на идеите си във визуализиране на "чудовището". Това е, нищо родоотстъпническо не виждам в това. Вместо да ограничавате в хелоуинщина, учете децата ни на неподправен патриотизъм и ще разберете, колко са жалки и нищожни опитите ви да им вменявате нещо БЪЛГАРСКО чрез забрана на неподправения им избор.
-1
 
 
Дайте да спрем и 1 юни. Той също не български! Защо ни го натрапват?
0
 
 
Два дни в Джъмбо се нагледах как родители на малки деца ги насочват към артикулите за този празник.
Празник на пенсионера в Ж.Р.Тракия.Лично кметът Костадин Димитров ни поздрави.
на 31.10.2017 г.
+3
 
 
Поне търговците ще са печеливши от кичозни хелоуински атрибути.
0
 
 
Разбира се, като не могат да си възпитат децата, да им контролират умовете, Хелуин е виновен! Когато са неуверени в своите вярвания се радикализират и сами си намират външен враг. Точно като ислямагите. А това че 90% от християнството е един микс от старите шамански ритуали из Европа, на същите дати с нови имена, покрити с една библийка, за да се разпространява по-лесно, никой не го интересува. Тази луда група са промитите родители под ръководството на Валери Симеонов, фактите не ги интересуват.
+9
 
 
цитат:
Недоволството на родителите е провокирано от активното участие на училището в организирането на различни хелоуински събития в учебно и в извънучебно време, често в открито сътрудничество с търговците.
Кой каквото иска да си харесва и празнува. У дома. Училището е за учене, не за търговия и натрапване на чужди празници.
+1
 
 
До колкото и аз съм в известна степен на мнение че Хелоуин е празник, който не е част от българските традиции и обичаи, то аргументите цитирани в статията някак не мога да приема. След като искат децата им да нямат никакви "страхови преживявания", то защо не се борят например за сваляне на някои от множеството детски "развлекателни" програми от телевизионните програми в които разни супер герои се борят със зли ивънземни, стрелят се с лазери, изпаряват се, нападат се с отровни химикали, зарази, плазми и тем подобни. Ефира е пълен с филми за зомбита, зли пирати, демони, магии, призраци, извънземни същества от други измерения и др., и всичко това е в т.нар. "прайм-тайм". Ами игрите по компютрите и смартфоните? Ако тръгнем да се водим по тази логика, то тогава трябва да се забранят например кукерските празници у нас. На децата не бива да им се четат например и страшните приказки за баба яга, за таласъмите, баба меца, кумчо вълчо и т.н. Това са все "страхови преживявания" за едно малко детенце. Хелоуин не е част от българското културно наследство. Това е един празник натрапен на младото поколение най-вече от шоубизнеса и развлекателната индустрия, което разбира се масово се използва от търговците. Аналогичен е случая например със свети валентин, но никой не руптае срещу този празник. До някъде това касае и коледа. Скоро водих разговор с един сърбин и той ме беше попитам "вие българите уж сте православни, а празнувате коледа по католическия календар". Никой обаче не надига глас срещу това. А между другото много мие интересно да кажат експертите подкрепили петицията, как така децата от западните нации не са полудели от "страховите преживявания"? Нашите българските деца нещо по податливи ли са или какво?
-4
 
 
Особено загрижен съм за японците. Оказва се, че като изключително прост народ японците, за разлика от българите, не пазят своята национална идентичност, своите традиции и култура. Тази сутрин прочетох, че в Япония се харчи равностойността на над 1 млрд. (!) долара за костюми и лакомства за Хелоуин, който според местните търговци се оказва вторият най-оборотен празник в страната след.....Св. Валентин.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: