Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Родните студенти ще пръснат над 12 млн. лв. за 8 декември
Автор: Екип Ruse24.bg 10:26 / 26.10.2017Коментари (0)1367
©
Родните студенти ще пръснат поне 12,180 млн. лева за предстоящия празник 8 декември.

Според директора на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов средната сума, която ще пръсне за празника всеки един учещ, е около 60 лева. Той поясни, че тази година около 203 хиляди студенти ще отбележат 8 декември. Това означава, че ако умножим парите по броя на студентите, то поне 12 млн. лева ще приберат хотелите и кръчмите от всички младежи.

Директорът на института обаче побърза да уточни, че тази сума е средна и в зависимост от възможностите си всеки ще харчи различно. Така за едни празникът може да струва 20 лева, а за други - 200-300. Сумата може да скочи и още, ако прибавим и всички онези вече завършили бакалаври и магистри, които все още искат да купонясват и да си припомнят старите времена.

По думите на Драганов и тази година предлагането е изобилно. Има както за хотели, така и за вили и къщи за гости, където студентите могат да си разделят парите и да им излезе много по-евтино.

Спрямо миналата година обаче не се наблюдава съществена разлика в цените, т.е. бъдещите висшисти няма да похарчат повече средства спрямо миналогодишния празник.

Традиционно и тази година се очаква младежите да се веселят около големите студентски центрове в София, Велико Търново, Варна и Бургас. Към хотелите в Поморие, Кюстендил и Св. св. Константин и Елена също има интерес поради наличието на спа хотели. Разбира се, няма как да пропуснем и традиционните купонджийски средища покрай празника на студентите, а именно зимните ни курорти Банско, Боровец и Поморие.

Според Драганов в хотели ще се веселят около 28 хил. младежи, а средната цена на пакетите е около 110 лева.

В сайтовете за колективно пазаруване в момента се намират цени и от 19 лева за нощувка в тризвезден хотел в Банско. Цената е смъкната с 34% и освен спането е включено и ползване на спа центъра на комплекса. За закуска пък ще трябва да доплатим 5 лева. 99 лева излизат две нощувки със закуски, празнична вечеря и парти с диджей в хотел с 4 звезди. Условието обаче е студентите да спят в апартамент с две спални.

В Боровец петзвезден хотел иска 169 лева за 2 нощувки със закуски и празнична трапеза, която ще включва тристепенно меню, 50 грама алкохол, половин бутилка вино и безалкохолна напитка. И тук учещите ще имат възможност да релаксират в басейн, сауна и парна баня.

Най-високата цена за празничен пакет в Пампорово достига 112 лева на човек за две нощувки във вилно селище, като отново за бъдещите висшисти ще бъде организирано специално забавление.

635 лева пък би излязло наемането на къща за гости в Сапарева Баня. Капацитетът на вилата е 13 човека, което означава, че всеки един от присъстващите ще трябва да се бръкне с близо 50 лева. Отделно обаче трябва да се предвиди и храната, която не влиза в наема на къщата. Това обаче е висока цена за такъв тип настаняване, тъй като според Румен Драганов за вила се дават средно по около 32 лева.

Комисията за защита на потребителите (КЗП) вече следи офертите и обявите, които се разпространяват в университетите във връзка с предстоящия студентски празник, съобщиха от контролния орган. Така освен промоциите на туроператорите и всички предложения в интернет комисията ще обърне внимание и на афишите във вузовете. Започналите инспекции ще продължат до самия празник.

Проверяващите ще следят основно дали има реален търговец насреща и дали туроператорът е регистриран. Причината е, че често пъти дадени фирми се представят за лицензирани турагенции, а всъщност те нямат права да извършват подобна дейност.

От ведомството съветват младите хора, преди да купят пакетни пътувания, да се информират дали търговецът притежава удостоверение за регистрация, застраховка "професионална отговорност", както и задължително да изискат сключването на писмен договор и документи за извършените плащания.

Студентите трябва да обръщат и специално внимание на това какво точно ще получат срещу посочената цена и ако има допълнителни услуги, дали те са включени в нея, или ще трябва да заплатят допълнително за ползването им.

Източник: Dnes.bg


Още по темата: общо новини по темата: 46
09.12.2023 »
08.12.2023 »
06.12.2023 »
06.12.2023 »
02.12.2023 »
27.11.2023 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: