Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Красимир Вълчев: От образователната система липсват над 200 хил. деца
Автор: Екип Ruse24.bg 16:01 / 19.09.2017Коментари (1)900
©
Малко над 200 хил. деца на възраст между 5 и 18 години липсват от образователната система. Това отчете министърът на образованието Красимир Вълчев в предаването "Тази сутрин" по bTV.

Данните са след засичане на информационните системи на ГРАО и Министерството на образованието и науката (МОН).

Голяма част от тези деца са трайно извън страната, други живеят на различни адреси, които ще трябва да бъдат обходени, трети вече са се записали (към 15 септември) в образователната система. Ще имаме информация за всички деца и ученици най-рано към 15 октомври, посочи Вълчев. За всяко дете ще има данни дали е в системата, или е в чужбина, ще имаме и предписани мерки за тези деца, каза министърът.

До вчера 1100-те екипа за съвместна работа са посетили 50 хил. адреса. Екипите включват педагогически специалисти, представители на Агенцията за социално подпомагане, на Държавната агенция за зарила на детето, на детски педагогически стаи. Първото, което правят, когато посетят адреса, е да убедят родителите или настойниците да запишат детето. Има и санкции, а посещаемостта е обвързана със семейните помощи за деца. Заедно с Министерството на труда и социалната политика ще предложим и други социални плащания да се обвържат с посещаемостта на училище, каза гостът.

Процентът на преждевременно отпадане у нас е между 13 и 14, или между 130 и 150 хил. деца - те не са завършили гимназиален етап, една значителна част от тях са отпаднали по-рано. Това е значително предизвикателство пред страната, посочи Вълчев.

Много важно е децата да посещават и детска градина, за да може в първи клас най-малкото да знаят български език, каза още министърът. За между 18 и 24% от първокласниците българският не е майчиният им език, посочи той.

Помолен да коментира агресията в училище, той посочи, че агресията като цяло е един от проблемите на цялото общество. В него се проектират много фактори на средата и не можем да го решим с единични мерки. Вълчев посочи, че се надява от следващата година да има повече психолози в училищата. По думите му индивидуалната работа с детето е ключът към борбата с агресията.

 







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Щом децата на циганите са 200 хиляди, сметнете колко са всичките цигани в България - поне един милион! Като добавим и 1 милион турци, 1 милион арменци, евреи, власи, руснаци и други, колко остават българите в т.нар. България? В сметките не съм включил помаците, които макар че са от най-чистите българи, смятат себе си за турци, така че българите вече сме малцинство в собствената си държава - държавата на Хан Аспарух, Хан Тервел, Хан Крум, Цар Борис Първи, Цар Симеон Велики, Цар Иван-Асен Втори, Цар Калоян, Цар Самуил и т.н.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: