Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Учени и родители скочиха срещу изучаването на "Декамерон" в 8 клас
Автор: Екип Ruse24.bg 10:59 / 19.09.2017Коментари (13)944
©
Нова война за учебните програми. Учени и родители започнаха протестна подписка срещу изучаването на "Декамерон" в осми клас. Според тях произведението на Джовани Бокачо ще има деморализиращ ефект върху подрастващите.

Досега "Декамерон" се изучаваше в десети клас. Новите учебни планове обаче върнаха Средновековието и Ренесанса две години назад. Според авторите на подписката - напълно неуместно.

"Ученици в 8-ми клас, част от които нямат навършени 14 години не мислим, че са подходяща публика за изучаване на това произведение", казва пред Нова тв председателят на фондация "ТАНГРА ТанНакРа" Петко Колев.

Защото творбата съдържала меко казано пикантни сцени. А грубо казано - направо порнографски. "Не можем да слагаме червени звездички в една книга", добавя Колев.

Червени точки в учебника няма да се поставят, защото в него е подбрана новелата за трите пръстена - там еротика липсва.

Нели Рашева е преподавател по литература с над две десетилетия стаж в класната стая. Не споделя нито възмущението, нито тревогите от подписката. Дори миналата година завела учениците си на театралната постановка "Декамерон". След нея потресени деца и скандализирани родители нямало.

"Тази книга е безспорен етап от развитието на европейската мисъл и защо трябва да се връщаме към 16-и век, когато е била забранена от църквата по време на контрареформацията", казва Нели Рашева, преподавател в 51-о СОУ "Елисавета Багряна".

Рашева напомни основния принцип на Ренесанса - да се говори за всичко, но изискано. Така, че да не се накърняват добрите нрави. Авторите на подписката обаче са категорични, че ще се борят докрай Декамерон да падне от програмата на осмокласниците. И дори са готови да идат на съд.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Аз пък си мислех, че тази книга им е скучна... Особено след цялата "култура", която ни залива отвсякъде. Но пък от друга страна променихме историята. Последно май бяхме съжителствали в мир и разбирателство за пет века с турците (ако няма по-нова корекция де). Защо сега не подгнем и литературата. Първо Декамерон, после български произведения. После да преминем и на останалите предмети. Защо децата да учат, че едни животни убиват други за храна? Не е ли жестоко? А как в осми клас учат човешка биология, включително и полова система? Нали са малки? Защо не го премахнем и това? Ако някой се сеща да даде и други примери.
0
 
 
Пак се обаждат непоготвени някои родители.
+1
 
 
По наше време го учихме в 9.Е,и?"По тази логика всички да сме станали утрепки:))) Те децата ви на тази възраст сигурно гледат и порно,а вие за една книга-класика сте се трогнали!
0
 
 
"Декамерон" го прочетох лятото на 1987 година - между 6 и 7 клас по свое желание :) Никой нищо лошо не ми каза, а и не последва. Явно сега родителите мислят по-друг начин и сами си противоречат - "Декамерон" не може, а п*орно от таблети и телефони, които те купуват на децата си може :)))) Абсолютна родителска шизофрения :))))
+1
 
 
Трагедията на изгубилото смисъла си родно образование не е това какво и кога ще се учи, а че и от толкова забавна книга като "Декамерон" ще изплюе една блудкава каша от празни думи и клиширана критика вместо да вдъхнови учениците да погледнат на света по друг начин, да откриват разлики и прилики, да имат мнение. В много отношения в момента няма разлика между "ученето" според МОН и прочитането на Корана от незнаещи арабски дечица в някоя маданска джамия, построена от саудитски шейх.
+1
 
 
Декамерон е емблематична ренесансовата творба.... Много прости родители. Те не знаят какво правят децата им на тази възраст, без да са прочели декамерон...
+2
 
 
Когато учителите са некадърни, а учениците не искат да учат, материала няма значение. Въпросното произведение е супер скука за 10 клас, аз бях прочел около половината, но го върнах бързо в библиотеката, защото одавна не ме бяха карали да чета детски приказки. През Ренесанса е било едно, сега е друго. Творбата трябва да се чете в 5-6 клас. А в 10-ти клас трябва вече да са минали творбите на Джорд Мартин. А не да натрапват на 16 годишни, вече млади мъже и жени, Бокачо и Андерсен и после да се чудят защо имат тройки.
0
 
 
Следват "История на моя живот" от Джакомо Казанова и индийският наръчник "Кама Сутра"...
Накъдето и да отива тълпата – бягайте в обратната посока. Тя винаги греши.
на 19.09.2017 г.
+2
 
 
"Декамерон" е чудесна книга, която с пикантните сцени може да накара децата да четат. Тия в 8-ми клас обаче са малки за книгата, но не заради сценките, а просто няма да я разберат. А иначе хлапетата в 8-ми клас вече са изгледали половин Замунда порно клипчета и филмчета.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: