Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Нов стандарт: Малката ракия става 25 грама заради ЕС
Автор: Екип Ruse24.bg 10:32 / 20.08.2017Коментари (8)1040
©
25 гр. ще е малката ракия за българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това се разбира от обявената обществена поръчка за кетъринг на членовете на делегациите по време на мащабното събитие, на което страната ни ще е домакин в първата половина на 2018-та година, пише Канал 3. С новия стандарт за количеството високоалкохолен аперитив, България се приближава до страните от Западна Европа и се отказва от стандарта "Балкантурист", според който малката ракия е 50 гр. 1,4 млн. лв. с ДДС - толкова ще струва на бюджета осигуряването на кетъринг за председателството на ЕС от България.

В тази сума влиза - по две кафе паузи на ден за участниците във форумите в НДК, обеди на блок маси и работни обеди, коктейл по откриването, който ще се проведе в Народния театър "Иван Вазов" и официални вечери за ръководителите на делегациите, които ще се провеждат в зала "Джон Атанасов" в София Тех Парк. В сумата влиза доставката и обработката на храната и напитките, при спазване на всички хигиенни изисквания, сервизното обслужване - сервитьори, посуда, маси, столове, покривки и друго, както и цветна декорация. Поръчката за кетъринг е с две обособени позиции. От Техническата спецификация се разбира, че по обособена позиция №1 "Кафе-паузи, обеди на блок-маси и работни обеди в НДК" се планира изхранването на общо 23 790 души. Това включва - по две кафе-паузи и един обяд на блок-маса на ден - за между 40 и 1000 души, както и работни обеди - за между 14 и 70 души.

Доставчикът трябва да осигури кафе еспресо, както и шварц кафе, безкофеиново кафе, чай, бутилирана минерална вода, домашно приготвени сладки, мъфини и соленки, сметана, захар - кафява и бяла, два вида 100% натурални сокове. За обедите на блок-маси трябва да има пет вида салати, поне два вида супа, едната от които да е без месо, пет вида ястия (пилешко, риба, свинско, телешко), едно от които да е без месо, поне два вида паста, една от които да е без месо, поне три вида гарнитури. Хлябът също трябва да е три вида прясно изпечен - бял, черен и пълнозърнест. За работните обеди е предвидено и вино - като 1/3 трябва да е бяло и 2/3 червено, в бутилки от 185 гр., както и минерална вода в стъклени бутилки. 902 917 лв. без ДДС е допустимата максимална цена по тази обособена позиция. По обособена позиция №2 "Официален коктейл и официални вечери за ръководителите на делегации" бюджетът е значително по-скромен, но и количеството храна и напитки е значително по-малко - 263 500 лв. без ДДС.

Срещу тази сума ще трябва да се осигури коктейл по случай откриването на българското председателство на Съвета на ЕС, който ще е за около 720 участника и ще се проведе в Народния театър "Иван Вазов". За него е предвидено бяло и червено вино, както и шампанско. Осем вида студени хапки - със сирена, филе от месо, риба, скариди и зеленчуци, шест вида топли хапки, както и шест вида десерти. За официалните вечери за ръководителите на делегации на страните-членки на ЕС, които ще се провеждат в София Тех Парк, е предвидено четиристепенно меню. Във всяка официална вечеря се очаква да взимат участие между 130 и 350 души, а прогнозният брой на участниците в официалните вечери за целия шестмесечен период на председателството се очаква да бъде 2630 души.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Четете бе хора! Четете!!! Прост народ ейййй!
Aнонимен
на 21.08.2017 г.
0
 
 
е ми дайте откажете се от всичко. тогава може да мирясате. и от българското се откажете...
0
 
 
Дори и малката ракия ни отнеха! Вярно, че на европейците размерите им са по- малки от нашите, но стига вече толерантност!
+2
 
 
Е сега вече няма да пием по четири ракии, а по осем!
0
 
 
Западняците и северняците затова идват на алкохолен туризъм тук, защото като изпият две малки (по досегашния стандарт), вече са пияни. По новия стандарт ще пият по четири малки и пак същото. А за българина традиционната малка ракия е 100 мл, но традиционно той изпива три по 100 с шопска или комбинирана салата и си остава в кондиция.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Специализирани полицейски операции в страната
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: