Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Плевнелиев: 4 държави се опитват да влияят на политическия процес у нас
Автор: Екип Ruse24.bg 11:39 / 24.04.2017Коментари (12)1765
©
"Русия, Турция, Македония и Сърбия - тези четири държави по един или по друг начин се опитват да влияят на политическия процес в България". Това заяви президентът (2012-2017г.) Росен Плевнелиев в ексклузивно интервю за Нова тв. Русия и Турция се опитаха да го направят и в изборния процес, каза още Плевнелиев.

"Особено ме притеснява руското влияние от гледна точка на изборния процес в България и политическата дейност в България", допълни той.

"Искрено желая успех на президента Румен Радев. Дал съм му моя мобилен телефон, готов съм да му помагам, готов съм да покажа и доброто, и лошото. Винаги ще посоча и доброто, но да се опиташ да ограничаваш изборни права на два милиона българи в чужбина е голяма грешка и ще се надявам той да я поправи", каза още Плевнелиев и добави:

"Българите в чужбина са страхотни патриоти. Те строят църкви, училища, танцуват народни танци, учат децата на родния език, обичат България. Те са най-големият инвеститор в България, на тези хора трябва да подадем ръка и това отива на един държавен глава. Не е правилно да ограничаваме правото на българите в чужбина да гласуват".

Росен Плевнелиев коментира и срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев. След като стана ясно, че такава среща се е състояла, Гергов сам подаде оставка от Изпълнителното бюро на БСП:

"Смятам, че тази оставка беше разумна и коректна", коментира Плевнелиев. "В случая има само едно решение, за да се разсеят всички съмнения, а то е да се сезира Висшият съдебен съвет, който е компетентната институция", смята той.

"За мен самият факт на срещата не е проблем. Проблемът е какво се е случило на тази среща и дали е имало натиск. Ако е имало натиск - от чия страна към коя страна е бил той. Именно за това има компетентни институции. Бих бил благодарен и на главния прокурор и на Сашо Дончев, ако съдействат на компетентна институция, за да излезе истината наяве", каза още Плевнелиев.

Той призна, че говори свободно по телефона. "Абсолютно свободно говоря, винаги съм го правил, независимо дали и как са ме подслушвали", подчерта Плевнелиев.

"Ако българските институции не знаят има ли технологични възможности и кой има, за да подслушва нерегламентирано, това е голям проблем за българската държава. Ако аз бях на мястото на новия министър-председател на България, бих инициирал проверка дали и кой би могъл да има подобна технология", каза още Плевнелиев.

В момента Плевнелиев пише книга. "Книгата е един честен прочит на това какво се случи в този мандат - така, както аз ги видях", обясни той.


Още по темата: общо новини по темата: 289
18.08.2020 »
05.05.2017 »
05.05.2017 »
05.05.2017 »
04.05.2017 »
04.05.2017 »
предишна страница [ 1/49 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Принципно погледнато, "влияние" е доста разтегливо понятие. Когато се говори по този въпрос е важно да се разглежда за какъв вид влияние става въпрос - добронамерено (каквото в цял свят оказват фондации, неправителствени организации, културни институти, почетни консулства и т.н.) или враждебно. Ако румънският главен прокурор или еврокомисар активно насърчават България да преследва и вкарва в затвора корумпирани държавници, това едва ли за някой е вредно и враждебно влияние! Още по-добре е да се конкретизира и каква е намесата на чужди държави върху партии и политически движения и с какви цели. ГЕРБ спокойно говорят за подпомагането от страна на две германски фондации от основаването им, тоест има германско влияние върху ГЕРБ и може да се анализира от комисии и специални служби дали е враждебно спрямо България, или не. Същото може да се направи за 3 1/2 партии, които подкрепят и са подкрепяни от Русия - Атака, АБВ, ДПС и до голяма степен БСП. Ако има сведения за подкрепа от страна на САЩ към някоя партия, също може да се провери. Засега като че ли най-категорични са били действията спрямо ДОСТ (Турция) и ОМО "Илинден" (евентуална връзка с Македония/Сърбия?).
на 24.04.2017 г.
0
 
 
Интересно е че не спомена американците. "Дал съм му моя мобилен телефон..." звучи доста интересно и в същия момент някак си подмазвачески. Май Роско иската и той да се меси в Държавата ни...
на 24.04.2017 г.
-1
 
 
Ай стига де..... а онези, които ти плащат от "Америка за България"?
-1
 
 
От посочените държави единствено Турция ни се меси.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Президентски избори в Русия
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: