Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Рашидов: 300 милионери в КТБ мълчат като "захарни петлета"
Автор: Екип Ruse24.bg 11:05 / 29.03.2015Коментари (0)1685
©
В КТБ има 300 души с по 1 млн. - мълчат като захарни петлета. Това каза Вежди Рашидов, министър на културата, в разговор с Илиана Беновска, в седмичното обзорно предаване на Радио К2 "На 6-ия ден".

-Г-н Рашидов, Корпоративна търговска банка стана фокус не само в обществения смисъл на думата, в който в момента се разглежда, а и за това, че дружества с авторски и сродни права се оказа, че са държали там огромни средства, които кой знае дали ще се върнат... Наясно ли сте с казуса?"

- Избягвам вече да коментирам КТБ и ще ви го кажа по- простичко защо. Когато надигах вой за КТБ, аз бях един от малкото хора, които бяха проверени от НАП. Преди да стана министър, по закон, бях длъжен да си обявя доходите- чисти и честни пари, с платени данъци. Над 300 човека имат над 1 милион в КТБ , всички мълчат. Освен мен да чухте някой друг?

"КТБ беше като един отгледан в зоологическа градина слон. В един момент се появиха двама с пушки и застреляха слона. Този слон почнаха едни хиени да го ръфат, започнаха едни други хищници да го ръфат, дойдоха и чакалите накрая да изядат, каквото е останало. В един момент се намеси и държавата и каза: "Чакай поне зъбите, слоновата кост да приберем ние, за държавата, нали, си направихме и закона". След това минават лешоядите и както в саваната, виждате, накрая остават само едни кости, които никой не ги ще. Накрая, просто, го няма слона", разказа Рашидов под формата на притча това, което мисли за казуса КТБ.

- В крайна сметка ще се разбере ли истината за КТБ? Ето, казвате вие 300 души държат по 1 млн. и си мълчат, като какво?"

- Мълчат си като "захарни петлета", но и да изкокуригат, мен това не ме интересува. Мен ме интересуваше да не бъда на стари години унижен с честността си към тази държава. Аз изживях поредното унижение след Възродителния процес", каза Рашидов.

- От притчата, която ми разказахте за КТБ, аз разбирам, че Вие не сте много уверен за това, че ще получите в пълен размер своите пари?"

- Разбира се, че не съм уверен, след като до днес не съм ги получил. Тази тема вече не ме интересува, нека да се забавляват хората, чиито пари никой не ги знае.", коментира Рашидов.

- Вчера стана ясно, че от Антимафия са подали сигнал срещу Вас. Вярно ли е, че се готви злоупотреба с културно наследство за съвременни изкуства, финансиран чрез финансовия механизъм на Европейското пространство за периода 2009-2014?

- Има си прокуратура - нека го провери. Омръзна ми постоянно, някой от някъде да се събужда и ме рекетира, мислейки, че плаши гаргите.

-Г-н Рашидов, сочат Ви като един от "отличниците" във втория кабинет на ГЕРБ. Как си го обяснявате?"

- Всичко направено от мен може да бъде посочено с пръст.

Рашидов поясни, че става дума за 10 театъра, ремонтирани с европейски средства, 10-ина училища по изкуствата, 5 нови музея, както и активната международна дейност.

- Ако трябва да си направите равносметка за тези повече от 4 месеца от началото на втория Ви мандат като министър на културата, можете ли по-конкретно да се похвалите, а пък те враговете пак ще кажат друго, нали знаете?

- Въпросът е, че в медийното пространство има едни "говорящи" хора, които не знам какво са направили, но са едни и същи и явно контингентът е малък. Една година и половина не беше направена процедура за Ларгото. Това са 16 млн. евро европейски средства, които ще бъдат загубени, ако не побързаме. Обидно е да не бъде придвижен напред готов проект от миналия му мандат, защото така се пропилява добра възможност за усвояване на европейски средства.

"Една седмица остана, България влиза в световната културна история! България започва да става световна държава на културата!", каза Рашидов, имайки предвид изнасянето на български културни съкровища в Лувъра. Според министъра на културата това ще популяризира България като световен фактор в изкуството.

- Някъде бях чела, че това изнасяне на български съкровища в Лувъра има връзка с Ваше лично приятелство с Митеран, вярно ли е?"

- Хубавите неща понякога стават съвсем случайно, както и шедьоврите в изкуството.

-На 27 март беше Ден на театъра. Какво става с българските театри?"

- Пълни са! Реформа има, защото актьорите се радват на пълни зали и виждат сами резултатите от направените промени. Не е необходимо да се плащат държавни субсидии на всеки зрител, защото театърът е за хората, а радостното е, че те пълнят залите, от което идват и приходите за театрите и актьорите.

- Какво става със сградата на театъра в Пловдив?

- Недоумявам как толкова време тази "духовна фабрика" остава неремонтирана. Бюджетът ни е малък, но благодаря на министър Владислав Горанов и на премиера Борисов, които ми дадоха картбланш и аз обявих, че през месец септември започват ремонтите. Предстои и ремонта на театъра в Шумен с европейски средства.

- Г-н Рашидов, каква е Вашата задача като министър на културата втори мандат, в името на България?

- Трябва да се направят няколко закона за фонд "Театър", фонд "Кино", фонд "Книга", фонд "Музика". Трябва да се направи закона за меценатството, въпреки че трудно ще стане, но щом хората го искат, ще го направим.

- И още нещо, което си струва да бъде казано. Какво се случва с осигуряването на последен покой на българските творци?

- Духът на големите български творци не заслужава да почива в кал и ужасни условия. Призовавам преди Великден да се сложи по една китка на гробовете на тези велики българи. Моралът започва там, където има уважение към рода, към родните творци и велики българи.


Още по темата: общо новини по темата: 192
30.01.2024 »
22.01.2024 »
24.04.2023 »
20.04.2023 »
20.04.2023 »
13.04.2023 »
предишна страница [ 1/32 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Санирането на сградите
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: