Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Германия подава ръка на България за разрешаването на ситуацията около "Южен поток"
Автор: Екип Ruse24.bg 17:30 / 15.12.2014Коментари (3)1238
©
Германия подава ръка на България за разрешаването на сложната ситуация по "Южен поток". Това стана ясно след срещата на федералния канцлер на Германия Ангела Меркел с министър-председателя на България Бойко Борисов в канцлерството в Берлин. Меркел подчерта, че ще ангажира и ще изпрати нейни експерти и юристи, които да проверят юридически как стоят нещата по "Южен поток". Преди Европейския съвет, канцлерът Меркел поема ангажимент заедно с българския премиер Борисов и с президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да обсъдят следващи съвместни стъпки на България и ЕК за намирането на изход по темата.

В тази нелека икономическа обстановка България има нужда от подкрепа и Германия е решена да помогне с каквото може, заяви Ангела Меркел след разговорите.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че е представил пред канцлера идеята си за построяване на газов хъб във Варна, от който газът да бъде поет от ЕС при създаване на Общ енергиен пазар.

"Ще поставим темата и на Европейския съвет в четвъртък. Да си кажат колегите мнението. Ние сме го заложили в нашия бюджет, има го и в бюджета на ЕК, интерконекторите, които изграждаме с Румъния, Сърбия и Гърция - можем да станем разпределители за европейската част. Но това са общи решения, нека да ги проведем с колегите и тогава би могло да говорим категорично", подчерта Борисов.

"Що се касае до големите енергийни проекти - "Набуко" и тези, които биха могли в бъдеще време да минават през България, като "Южен поток", се договорихме да водим нормални отношения с руската страна и да се спазва правовият ред, законът и указанията на Брюксел. Аз съм много благодарен на канцлера Меркел, която пое ангажимент, заедно с Жан-Клод Юнкер и с юристите на ЕК първо да излезем от правните казуси относно "Южен поток", каза още Бойко Борисов.

Министър-председателят на България посочи, че е поискал от канцлера Меркел да се даде още една година срок за усвояването на еврофондове от предходната бюджетна рамка.

"Отново разчитаме на помощ от ЕК в по-бързото осигуряване на милиардите, загубени от България. Специално ми обеща да помисли дали не може да ползваме и ние някои от възможностите, които даде ЕК на Словакия, Румъния и Гърция - да се удължи с една година срокът и на България да усвои парите, които безвъзвратно загуби", съобщи още Бойко Борисов. Канцлерът Меркел обеща на Европейския съвет да подкрепи исканията на България и да види какво може да се постигне.

Относно приемането на България в Шенген, българският премиер Борисов заяви, че е информирал канцлера Меркел за огромните ресурси, които страната ни харчи във връзка с бежанската вълна.

"1300 полицаи държим на границата денонощно. Въпреки всичко, българите се отнасят изключително толерантно към тези хора, които знаете, че издържаме на територията на България. По въздух и вода България е абсолютно изправна. Надявам се до март месец да убедим Европейския съвет, че това действително е така", подчерта още Борисов.

По време на срещата Борисов и Меркел се договориха също Германия да изпрати експерти за помощ на България, които ще ни съветват за съдебната реформа, енергийните проекти и усвояването на европейските фондове.

В рамките на посещението си в Берлин премиерът Борисов и водената от него делегация проведоха срещи с председателя на Бундестага проф. д-р Норберт Ламерт, с парламентарната фракция на ХДС/ХСС и с председателя на фондация "Конрад Аденауер" проф. д-р Ханс-Герт Пьотеринг.


Още по темата: общо новини по темата: 153
14.01.2021 »
01.01.2021 »
31.12.2020 »
16.11.2020 »
09.11.2020 »
26.07.2019 »
предишна страница [ 1/26 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Старият съюзник докара България до две национални катастрофи. Лошо е когато забравяте историята.. Иначе какво направи Меркел? Потупа ББ по рамото. Но пък това от своя страна може да означава и скорошен шамар по врата. В най-добрия случай, разбира се. Току виж сме получили шут по задника. Много ми е интересно какво ще пише в доклада на ЕС.. Най-вероятно нищо добро. И Шенген ще го гледаме през най-кривия италиански макарон. А причини колкото искаш.
+2
 
 
Добре, че е старият съюзник, за да не се стигне до някоя нова Ялта.
Aнонимен
на 15.12.2014 г.
-2
 
 
сетиха се. досега се правеха на ощипани. после да си приписват заслуги. видите ли ако не бяхме ние... сега плащайте за това. гадняри.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: