Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Странични сделки с Москва пречат на усилията за независимост на Европа от руския газ
Автор: Екип Ruse24.bg 09:18 / 06.05.2014Коментари (0)820
©
Сделката за газопровода "Южен поток", който ще бъде изграден по дъното на Черно море до България, а след това и до Централна Европа, показва затруднението на Европейския съюз да изгради единна енергийна политика по отношение на Москва по време на украинската криза, пише Ройтерс. И докато представители на ЕС призовават Европа да стане независима от руския газ, частни и държавни компании, с подкрепата на политици, напредват с проекти за купуване на още повече синьо гориво.

Австрийската енергийна група OMV се споразумя миналата седмица с руската държавна компания "Газпром" газопроводът да стига до газовия разпределителен център в Баумгартен, надхитрявайки Италия, която искаше трасето да свърша на нейна територия.

Това показва, че когато стане дума за дипломация при природния газ, европейските държави все още имат свои конкуриращи се интереси, които е трудно да бъдат обединени под флага на ЕС.

Европейската комисия замрази процеса по одобрение на "Южен поток", след като Русия анексира Крим през март. Брюксел твърди, че Южен поток не отговаря на европейската регулация за собственост и достъп до газопреносните мрежи.

Австрия и Русия обаче заобиколиха това, като обявиха, че тяхната сделка се основава на двустранно споразумение между държавите, а не на споразумение на равнище ЕС.

Споразумението "Газпром"-OMV е продължение на стратегията на Русия да сключва двустранни сделки, подкопаващи усилията на Европейската комисия, която иска да изгради европейски фронт за енергийните доставки, се отбелязва в материала на Ройтерс.

България, която внася почти целия си газ от Русия, също подкрепи "Южен поток" миналия месец, пренебрегвайки призивите на Комисията, че страните-членки не трябва да участват в двустранни сделки с "Газпром" без нейно одобрение, допълва Ройтерс.

Агенцията припомня изказване на българския енергиен министър Драгомир Стойнев, според когото "Южен поток" е проект от стратегическо значение, а те (Европейският парламент) искат да го спрат. По думите му тази криза в момента показва, че нямаме сигурност на доставките на природен газ за България.

По-малки страни-членки на ЕС като Австрия и България са мълчаливо подкрепяни от Германия, където правителството заяви, че вижда Москва като надежден доставчик на газ и индустрията е направила големи инвестиции в осигуряването на руски газ, посочва агенцията.

Според германски правителствен съветник, пожелал анонимност, Берлин е доволен, че новият газопровод вече ще стига до Австрия, а не до Италия. По думите му Австрия е далеч по-добър вариант за германската индустрия и газовата сигурност, отколкото транспортирането на газа далеч на юг до Италия.

Основното предназначение на "Южен поток", подобно на руско-германския "Северен поток" под Балтийско море, е да заобиколи Украйна. По този начин споровете между Москва и Киев няма да пречат на доставянето на руски газ за Европа, повечето от който в момента преминава през украинска територия.


Още по темата: общо новини по темата: 153
14.01.2021 »
01.01.2021 »
31.12.2020 »
16.11.2020 »
09.11.2020 »
26.07.2019 »
предишна страница [ 1/26 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: