Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
МОСВ: "Южен поток" няма да окаже значително въздействие върху околната среда
Автор: Екип Ruse24.bg 10:22 / 10.02.2014Коментари (0)901
©
Българското министерство на околната среда и водите публикува одобрението на инвестиционното предложение за морския газопровода "Южен поток". Това се случва след положителното решение на Висшия експертен екологичен съвет по доклада за въздействие върху околната среда (Доклад за ОВОС) за морския газопровод "Южен поток" в България , взето на 24 януари 2014 г. Докладът за ОВОС заключава, че проектът няма да засегне значително околната среда.

"Приемаме нашата отговорност за околната и социална среда много сериозно и направихме задълбочена и обстойна оценка на въздействието на проекта, за да сме сигурни, че тръбопроводът няма да навреди на природата. Докладът за ОВОС отразява това и аз съм доволен, че нашите усилия са оценени от членовете на Висшия експертен екологичен съвет.", коментира Олег Аксютин, Главен изпълнителен директор на "Южен поток транспорт".

Докладът за ОВОС съдържа заключенията от проучванията на околната среда, културното наследство и социално-икономическата среда при строителството и експлоатацията на българския участък на морския газопровод "Южен поток", извършени от екип от български и чуждестранни експерти. Докладът описва потенциалното въздействие на проекта и съдържа над 200 мерки за защита, които "Южен поток транспорт" ще предприеме, за да гарантира, че проектът няма да оказва никакво значително въздействие.

Докладът включва и обратната връзка от общността на място

"Южен поток транспорт" проведе два кръга от консултативни срещи по време на изготвянето на ОВОС. През февруари 2013 г. консултациите бяха за обсъждане на Доклада за обхвата на оценката, който съдържа и предварителни резултати от нея.

При разработването на доклада за ОВОС беше взет апредвид получената обратна информация от тези срещи, както от консултациите със заинтересованите страни, провеждани през миналата година. Така се стигна до решението да се приложи алтернативен метод за пресичане на плажа Паша дере до Варна. Вместо тръбите да се полагат в изкопи, на около 20 метра дълбочина под плажа ще се прокарат четири микротунела, съответно по един за всеки от четирите тръбопровода на газопровода. По този начин ще се избегнат строителните и изкопните работи на повърхността на самия плаж и ще се запази достъпа на хората до плажа.

Вторият кръг от консултации беше през декември 2013 г., когато във Варна и с. Приселци от община Аврен се проведоха обществени обсъждания по доклада за ОВОС. Въпросите и коментарите от обсъжданията са документирани, а отговорите към тях са предоставени и на Министерство на околната среда и водите, и на съответните общини. Тази обратна връзка също ще се има предвид при проектирането и изпълнението на морския газопровод "Южен поток".

След положителното решение на Министерството на околната среда и водите "Южен поток транспорт" ще предприеме следващите стъпки с цел да получи навреме всички необходими разрешителни за строителство, за да започне то в средата на 2014 г.


Още по темата: общо новини по темата: 153
14.01.2021 »
01.01.2021 »
31.12.2020 »
16.11.2020 »
09.11.2020 »
26.07.2019 »
предишна страница [ 1/26 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: