Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Откриха третата кампания за енергийно обновяване на българските домове
Автор: Екип Ruse24.bg 13:44 / 30.09.2013Коментари (0)1373
©
На пресконференция днес в Русе Министерството на регионалното развитие откри третата по ред информационна кампания по проект BG161РО001-1.2.01-0001 "Енергийно обновяване на българските домове". В нея взеха участие Евгени Сираков, експерт в дирекция "Обновяване на жилищни сгради" в Министерството на регионалното развитие, Кремена Оджакова, началник отдел "Управление на етажната собственост" в Община Русе, Никола Кибритев, Проектен мениджър за Северен централен район, Здравинка Станкова, представител на Фонда за жилищно обновяване.

Информационните дни по проекта "Енергийно обновяване на българските домове" ще се проведат в периода 30 септември - 3 октомври от 15.00 до 18.30 часа на следните локации:

- 30 септември- Централен градски площад /в района на Съдебната палата/
- 1 октомври - Централен градски площад /в района на Съдебната палата/
- 2 октомври - Срещу бившите Хали, /супермаркет CBA, ул. Александровска/
- 3 октомври - Срещу бившите Хали, /супермаркет CBA, ул. Александровска/

Забележка: При лоши метеорологични условия информационните дни ще се проведат в сградата на Община Русе, Център за административно обслужване.

По време на информационната кампания ще се проведат и срещи с управители на етажната собственост, на които ще се дадат отговори на въпроси и казуси, свързани с участието на собствениците в проекта и всяка допълнителна информация, интересуваща лицата. Срещите ще се проведат в периода 30 септември - 2 октомври от 18.30 в зала Култура, ул. "Цариброд" 3.

Информационната кампания ще се проведе в общо 36 града в периода 10 септември - 23 октомври 2013. Във всеки от тях ще бъде разположен информационен кът, в рамките на който гражданите ще имат възможност да получат детайлна информация и да бъдат консултирани от експерти във връзка с кандидатстването по проекта.

Проект "Енергийно обновяване на българските домове" се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 - 2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие. Проектът обхваща 36 градски центрове и е с продължителност три години (2012-2015 г.). Общият размер на безвъзмездната финансова помощ възлиза на 50 млн. лв.

Целта на проекта е осигуряване на по-добри условия на живот за гражданите в многофамилни жилищни сгради в градските центрове чрез повишаване на качеството на жизнената среда и изпълнение на мерки за енергийна ефективност. За всяка одобрена сграда собствениците получат финансова помощ до 75% от стойността на бюджета за обновяване на съответната сграда. От оперативната програма ще се покрият изцяло разходите за обследване за установяване на техническите характеристики на сградата, включително изготвяне на технически паспорт и обследване за енергийна ефективност.

Във връзка с реализирането на проекта Фонд за жилищно обновяване подпомага процеса по обновяване чрез предоставяне на заеми/банкови гаранции. Неговата цел е да подпомогне сдруженията на собствениците или отделните собственици на самостоятелни обекти в многофамилни жилищни сгради да осигурят техния дял от 25% от бюджета за обновяване на съответната сграда/блок-секция.

Към 27 септември 2013 г. подадени са 340 заявления за интерес и подкрепа от 32 града. Само в 4 града няма подадени заявления - Велинград, Ловеч, Силистра, Търговище. Общо по райони заявленията са: Североизточен район - 39; Северозападен - 17, Северен централен - 33, Югозападен - 37, Югоизточен - 36, Южен централен - 78 и София - 100. Най-много са подадени в гр. София - 100, Пловдив - 28, Благоевград - 20, Варна - 18, Бургас - 17, Смолян - 14, Русе - 14, Стара Загора, Хасково и Добрич - 12.

В Министерството на регионалното развитие са внесени за оценка общо 230 заявления за интерес и подкрепа, останалите са в процес на коригиране и допълване от страна на собствениците с помощта на проектните мениджъри. Одобрени към момента са 198 сгради, на които проектните мениджъри изготвят индикативни бюджети за обновяването.

Отхвърлените сгради са твърде малко в сравнение с общия брой подадени заявления - само 19. 9 заявления са върнати за коригиране.

Получават се и все повече заявления за финансова помощ и изпълнение на обновяване за енергийна ефективност, като общият им брой до момента е 29. Сключени са 19 споразумения за финансова помощ, първите от които бяха за сгради в София, но вече имаме и в Русе, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Монтана, Кърджали, Смолян и Хасково. Останалите заявления за финансова помощ са в процес на оценка. 

Сключените споразумения са основание за започване на дейностите по одобрените сгради. В зависимост от етапа на изпълнение на дейностите на сградите се изготвят техническо обследване, обследване за енергийна ефективност и работен проект. Първите две сгради са вече с одобрени работни проекти и имат издадени разрешения за строеж. В най-скоро време предстои да се публикува процедура, по реда на ЗОП, за избор на изпълнител за извършване на строително-монтажните дейности за тези две сгради.

Проект BG161РО001-1.2.01-0001 "Енергийно обновяване на българските домове" се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България. Бенефициент по проекта е дирекция "Обновяване на жилищни сгради" в Министерството на регионалното развитие.

До момента са проведени две информационни кампании - една през 2012 г. и една през 2013 г. Предстои финална пролетна кампания по проекта през 2014 г.


Още по темата: общо новини по темата: 87
11.04.2024 »
04.04.2024 »
28.03.2024 »
07.03.2024 »
29.02.2024 »
07.02.2024 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: