Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Терористи-туристи действали в Бургас, били с паспорти от Австралия и Канада?
Автор: Екип Ruse24.bg 09:53 / 31.01.2013Коментари (0)805
© Impact Press Group
Терористичната група, отговорна за атентата в Бургас, се състои от араби с двойно гражданство, единият от които има австралийски паспорт. Това е едно от разкритията, до които са стигнали службите за сигурност при разследването на бомбената атака от 18 юли 2012 г. В атентата загинаха един българин и шестима израелци.

Арабинът с австралийски паспорт не е бил в директна комуникация с извършителя на атентата, но е бил засечен по същото време у нас, като има косвени доказателства, че двамата са свързани. След като самоличността на помагача била установена, името му е било дадено за издирване и са били информирани австралийските власти.

От ASIO - австралийската национална служба за сигурност в Канбера, обаче отговорили, че заподозреният не се намира на територията на Австралия.

За други двама от помагачите в терористичния акт има информация, че са с канадски паспорти.

Тази следа все още не е потвърдена на 100%, но разследващите стигнали до нея заради френскоезичната връзка в атентата.

Терористът, разкъсан от бомбата на летището в Бургас, бе с френско име от щата Луизиана, но с документ за правоуправление, издаден от щата Мичиган.

Вторият подобен документ, също на човек от Луизиана и също уж издаден в Мичиган, бе намерен десетина дни по-късно захвърлен на крайпътен паркинг на главен път Е 70 между Варна и Шумен.

Почти веднага става ясно, че и двата документа са фалшиви. Разследващите обаче разбират, че подобни шофьорски книжки от Мичиган са особено популярни в Канада. Потвърждение за това има в интернет.

Преди 6 г. във форум на yahoo canada собственик на бар в Торонто се оплаква, че има много клиенти с шофьорски книжки от Мичиган, и се съмнява, че повечето от тях са подправени.

Групата, свързана с атентата в Бургас, по всяка вероятност е от т.нар. терористи-туристи - хора с двойно гражданство, говорещи западни езици, с поведение, маниер и начин на обличане, които не се отличават от западните стандарти.

В доклад на австралийските служби се казва, че Йемен се очертава като един от центровете за набиране на младежи джихадисти, повечето родени и учили на Запад. Един от харизматичните шейхове на "Ал Кайда" на Арабския полуостров" (АКАП) проповядвал на кандидатите, че трябва да пътуват по света и да действат на избраното място, използвайки всички средства на разположение, без да търсят допълнителни санкции.

Целевият профил на АКАП е млад мъж (между 20 и 30 г.), говорещ добре английски или френски, роден или живял на Запад, по възможност с чуждо гражданство.
Заради т.нар. терористичен туризъм австралийските власти са въвели режим за анулиране на паспортите на двойни граждани, за които има данни, че са предприемали съмнителни пътувания в рискови зони като Афганистан, Йемен, Сомалия, Пакистан, Сирия и Ливан.

В ASIO за 2012 г. има данни за повече от 100 души, които са с двойно гражданство и за които се предполага, че са се включили в сирийския конфликт. Имената на някои са установени, след като са били убити или задържани от режима на Башар Асад. Въпреки това в последните 2 г. броят на австралийците с паспорти, отменени от съображения, свързани с националната сигурност, е спаднал рязко.

Официалната статистика показва, че към 2008 г. 50 австралийски граждани са загубили паспортите си по подозрение, че са били ангажирани с джихад или тероризъм в чужбина. За 2009 г. случаите са 19. В тази графа са попаднали 9 души през 2010-2011 г. и само 3-ма през 2012 г.

Властите в Камбера са убедени, че отнемането на паспорти е ефикасно средство, чрез което може да се попречи на австралийски граждани да пътуват в чужбина, за да се обучават, подкрепят или участват в тероризъм. ASIO използва това право като превенция сред подозрителни лица в мюсюлманската общност в Австралия. Експерти по тероризъм обаче твърдят, че австралийското контраразузнаване няма достатъчно агенти сред мюсюлманите и се е ограничило в наблюдението само на хора от ливанската общност.

В Канада също имат подобен проблем, а с появата на всеки нов фронт някъде по света се увеличава и мониторингът на службите сред рисковите групи с двойно гражданство.
Миналата година Ричард Фадън, шефът на канадската служба за сигурност и разузнаване, докладва пред парламента в Отава, че между 45 и 60 канадски граждани са заминали или са имали намерение да заминат зад граница, като целта им е била да участват във въоръжен джихад или други форми на екстремизъм.

Източник: в. "24 часа"


Още по темата: общо новини по темата: 161
18.07.2023 »
19.03.2023 »
08.03.2023 »
18.07.2022 »
10.05.2021 »
21.09.2020 »
предишна страница [ 1/27 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: