Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Полицията към студентите: Честит празник и умната!
Автор: Екип Ruse24.bg 09:42 / 08.12.2012Коментари (4)937
©
Практически препоръки за предотвратяване на пътнотранспортни произшествия по време на пътуванията във връзка с празника на студентите - 8 декември 2012 г.

Във Ваш интерес е да се съобразите със следните практически препоръки, които са формулирани на базата на анализ на грешките на водачите и спътниците им, довели до тежки пътни злополуки:

По време на предстоящото честване на празника на студентите - 8 декември 2012 г. и при пътуванията, свързани с него, нарастват опасностите от тежки пътнотранспортни произшествия по вина и с участие на водачи на автомобили, най-често с малък стаж и опит, превозващи компании от студенти. Основните рискови фактори са: превишена скорост, неумение да се избира съхраняващата скорост, рискови изпреварвания, отнемане на предимство, управление от неправоспособни и употребили алкохол. 

За да се избягнат ситуации за пътна катастрофа, отговорността е основно на водачите, но и в голяма степен на спътниците им - колегите и приятелите от компанията. 
Преди и по време на празника Вашето силно приповдигнато настроение е разбираемо и логично. Но не забравяйте, че силните емоции са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост. Еуфорията в автомобила води и до безкритичност и опасна агресивност. Опасност създават и високите децибели на музиката в купето. 

1. Ако мястото на празнуване е в града, в който живеете и учите, е по-добре да не шофирате и да оставите автомобила си. Така ще избегнете притеснения и евентуални рискове.

2. Ако пътувате с автомобила на по-далечно разстояние /до заведение, хижа, хотел/, първо преценете дали опитът Ви като шофьор е достатъчен, защото са възможни зимни изненади - снеговалеж, поледици. Автомобилът трябва да е напълно подготвен - със зимни гуми, изправни светлини, чистачки и отопление. Носете в багажника и вериги за сняг, лопата, буксирно въже. По-добре планирайте пътуването така, че да избегнете шофирането на фарове.

3. Ако приятелите, които возите, започнат да се черпят още преди и по време на пътуването, не се изкушавайте дори със съвсем малко количество алкохол. Откажете се да изчислявате какво би отчел уредът за проверка, защото е доказано, че и малките концентрации на алкохол увеличават значително риска от катастрофа. 

4. Шумните разговори и високите децибели на музиката при еуфоричното настроение в купето пречат значително на концентрацията и отклоняват вниманието на шофьора. Помолете Вашите приятели да се съобразяват с това.

5. При пътуване заедно в група автомобили, които превозват студенти, не се поддавайте да Ви въвлекат в "състезание", "гоненица" и рискови изпреварвания. Предупредете развеселените си колеги да прекратят с проявите на рисково поведение. 

6. По пътя към мястото на празника и обратно задължително трябва да шофира най-опитният водач от компанията. Отчитайте факта, че управлението на чужд автомобил, /с чиито особености не сте свикнали/, е рисково и затова се налага да го управлявате предварително "тренировъчно" - с твърде ниска скорост по къси, ненатоварени и неконфликтни маршрути. Не поверявайте волана на неопитен шофьор, с малък стаж, който не е управлявал автомобила, с който ще пътувате. Имайте предвид, че когато повечето от компанията са пийнали, се създава голяма опасност от вземане на емоционални, погрешни решения.

7. След празничната нощ с много наздравици е важно да си починете добре и се освежите напълно. Не сядайте зад волана, ако още не сте напълно трезвен и ако не са изминали поне 8 часа от употребата на алкохол. Не омаловажавайте въздействието на т. нар. "махмурлук", защото в това състояние можете да направите фатална грешка зад волана.

8. Най-добре е още вечерта да определите кой ще ви вози по обратния маршрут. Той не трябва да се увлича в наздравиците в празничната нощ, за да е бодър на следващия ден.

9. Ако попаднете в ситуация, че няма кой да шофира, защото всички са под въздействието на алкохола, не правете компромис и не потегляйте, макар че не ви се иска да закъснявате.

10. Ако Вашият шофьор управлява рисково - превишава значително скоростта, изпреварва неправилно и създава предпоставки за катастрофа, не се притеснявайте да му направите забележка, за да промени начина на шофиране. В крайна сметка той застрашава директно и Вашия живот.

11. След празника сте уморени, недоспали и с понижен тонус, макар и трезви. По-добре е да отложите шофирането, за да се освежите напълно. Ако все пак решите да потеглите, управлявайте с намалена скорост, на по-голяма дистанция и предприемайте рискови изпреварвания. При настъпване на опасна сънливост, не се колебайте и спрете за почивка край пътя. Дори само 20 минути сън ще Ви се отрази положително.

Пожелаваме Ви приятен празник и безопасно пътуване! 


Още по темата: общо новини по темата: 46
09.12.2023 »
08.12.2023 »
06.12.2023 »
06.12.2023 »
02.12.2023 »
27.11.2023 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Едва ли някой студент ще спазва тези правила
Aнонимен
на 08.12.2012 г.
Aнонимен
на 08.12.2012 г.
+1
 
 
Добри съвети, ама колко ли студенти ще ги спазят.....
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: