Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Още в полунощ тръгват хайки за пушачи
Автор: Екип Ruse24.bg 12:44 / 31.05.2012Коментари (53)1056
© Ruse24.bg
Още от полунощ се очаква да има проверки на Районните здравни инспекции за това спазва ли се пълната забрана за пушене на закрити обществени места. Това каза в интервю за "Дарик" д-р Димитър Димитров, който ръководи дирекция "Обществено здраве" в Министерството на здравеопазването.

Той напомни, че заложената в закона глоба за физически лица е от 300 до 500 лева за първо нарушение, а за фирмите санкцията е от 3000 до 5000 лева.

"Регионалните здравни инспекции, съобразно нашите указания, планират сами дейността си и доколкото знам със сигурност в някои РЗИ-та в големите градове са планирали още от полунощ проверки, с което наистина да се покаже решимостта за прилагане на закона", заяви той.

Запитан дали броя на здравните инспектори, които са 600 души, е достатъчен за ефективен контрол, д-р Димитров напомни, че и в момента те контролират редица обекти по други закони и изисквания. Така че както и досега ще продължат да съвместяват проверките си с тези за забраната за пушене, допълни той.

"Невъзможно е във всеки един обект, във всеки един момент от време, или образно казано до всеки един нарушител, да има контролен орган, ако няма съзнание в обществото, ако няма едно разбиране за смисъла на всичко това, което се прави", каза още Димитров.

По думите му е малко вероятно в условията на криза да се увеличи броят на здравните инспектори в страната, макар да имало нужда заради многото и различни проверки, които извършвали.

По повод опасенията, че пълната забрана за пушене на закрито може да доведе до ръст на опитите за предлагани подкупи на здравните инспектори на фона на високите глоби в закона, д-р Димитър Димитров посочи, че "тази хипотеза съществува и към момента, тя е съществувала винаги, към всеки един контролен орган, който се занимава с подобен вид дейност".

"Всеки от тях, който се поддаде на подобни опити, и особено на фона на борбата с корупцията в цялата държава - в случаите, в които се установят подобни практики и те се докажат, както и до момента сме установявали, се процедира императивно и еднопосочно - съответното лице бива уволнявано от работа с всички последващи действия за лица, които са си позволили да се подведат на корупцията", заяви той.

Първото, което би трябвало да направи инспекторът, когато влезе в заведение, където се пуши въпреки забрана е да помоли любезно нарушителите да преустановят пушенето - т.е. няма да се тръгва веднага с идеята за глоба, обясни още директорът на дирекция "Обществено здраве" в здравното министерство. Ако въпреки това няма ефект, ще се пристъпва към санкции, за които инспекторите ще имат нужда от съдействието на полицията, защото само органите на МВР имат право да изискват личните документи на физическите лица, за да бъде написан акт за нарушение.

Според Димитър Димитров било нужно време обществото да приеме тази забрана като нормална обществена норма. След време ще гледаме с голямо снизхождение на този дебат, допълни той.

От здравното министерство разчитат и на контрола, който ще осъществяват самите собственици на заведения. "Първото ниво на контрола е там - това е голямата икономическа и финансова логика на всичко. Под заплахата фирмата или собственикът на заведението да понесе сериозна глоба той сам има интерес да не допуска пушене", коментира Димитров.

Той призова пушачите да не залагат на презумпцията, че няма как или че е трудно отделния нарушител да бъде санкциониран. Защото хипотезата в определен момент да има съвместна проверка на здравен инспектор и полицай в заведение била съвсем реална.

Хипотезата в определен момент да има съвместна проверка между здравен инспектор и полицай и физически лице пуши, е реална. Да не почиваме на презумпцията, че няма как отделния пушач да не бъде санкциониран.

Източник: в. "Стандарт"


Още по темата: общо новини по темата: 89
13.03.2019 »
04.09.2018 »
16.04.2018 »
19.06.2016 »
07.04.2016 »
22.01.2015 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ми както се е видяло, дори и да забранят не мисля че ще има голям ефект ,просто ще си продължа да си пуша в нас и няма да излизам по заведения ,така ще си спестя пари и заведенията ще фалират рано или късно и съм сигурна ,че ще се стигне до стачки все някога . Защото като се замислим,по голямата част от населението са пушачи , и малко ме съмнява ,че всички имат волята да ги откажат...
Aнонимен
на 31.05.2012 г.
0
 
 
а на инспекторите закупени ли са им бронежилетки , щото ми се струва в опасни води навлизат. народа е изгладнял и нервен и дава пари само за хляб и за цигари
Aнонимен
на 31.05.2012 г.
0
 
 
Всичко е да се събере по някой лев за бюджета с тези глоби от 3000 до 5000 лв. ще се позакърпи
Aнонимен
на 31.05.2012 г.
0
 
 
Сега следва да се забрани и алкохола после и музиката в заведенията и накрая да ни забранят и да дишаме....
-6
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (1)
-1
 
 
Урааааа,гнусните пафкачи вън при кучетата,хахахахаа
Aнонимен
на 31.05.2012 г.
-2
 
 
Хайка -дума заета от унгарски-хайто-викач,гонач / при лов /.В Българския речник - 1.Организирано преследване на дивеч. 2. Група ,която организира такова преследване. 3. Прен.-преследване на хора заради техни убеждения . В случая се касае за лишаване на хора от възможността/действието / да вредят на околните и себе си.По принцип -правилно ,по изказ- не.
-3
 
 
ми да им еба мамата на тия де ги мислят тия закони,трябваше да оставят така че заведението да си решава дали да са пуши в него или да не се пуши,все едно като идеш на дискотека или нощен бар и да ти се допуши да бягаш на вън,ай да ти еба и тъпия закон,прост народ - слаба държава
Aнонимен
на 31.05.2012 г.
-1
 
 
какви сме простаци. А бе ей аланкоули. Не виждате ли , че този закон и тези "хайки" е за да се отвлича общественото мнение.А тук се дърляте буквално за глупости. Да не мислите че им е голям зор за вашето здраве.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: