Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Стартира програма за саниране на общите части в блоковете
Автор: Екип Ruse24.bg 15:30 / 29.09.2010Коментари (0)427
© Ruse24.bg
Нова схема за жилищна политика ще позволи от 2011 г. да се финансира санирането на общите части в многофамилните сгради - това съобщи Христо Станков от Министерството на регионалното развитие и благоустройството на конференция в Международен панаир Пловдив. Целта е да се повиши енергийната ефективност на панелните блокове, добави той.
Това е първата европейска мярка за саниране на сгради в етажна собственост и ще се осъществява в рамките на оперативна програма "Регионално развитие". С нейна помощ ще могат да се поправят покриви, фасади, дограма, стълбища, асансьори, водопровод и елмрежа. За тази цел са предвидени 40 млн. евро, като ще се финансират проекти на сдружения на собственици.

Презентацията на МРРБ за действащите и бъдещи мерки по оперативни програми бе част от конференцията "Чешки технологии за околната среда и възобновяеми източници в България", организирана от Посолството на Чешката република в България като част от официалното участие на страната в 66-ия Международен технически панаир.

"Това е една изключително важна тема, по която фирмите и държавите могат успешно да си партнират", заяви в своето приветствие Мартин Клепетко, посланик на Чехия у нас. Тя е една от най-напредналите европейски държави в областта на "зеления бизнес", енергийната ефективност и екологията.

Програмите за териториално сътрудничество са общо 11 и водещ критерий за финансиране на проектите е да имат трансграничен ефект, подчерта Христо Станков от МРРБ. Той заяви, че потенциалът на България е да използва голямото количество води и биомаса, които има, да изгражда водни и вятърни електроцентрали. Затова с предимство ще бъдат проектите за използване на възобновяеми еинергийни източници в трансграничните райони.

2.4 милиарда евро са предвидени за финансиране на Програмата за управление на басейните на Марица, Тунджа, Арда и Бяла река през периода 2010-2015 г. Тя бе представена на конференцията от Атанаска Тунтова, директор на Басейнова дирекция за Източнобеломорския район със седалище в Пловдив.

Целта на програмата е да се подобри състоянието на повърхностните и подземните води и на свързаните с тях екосистеми. Планирани са различни мерки, с които ще се намали замърсяването с тежки метали, химически вещества и отпадъци от селското стопанство, ще се укрепят речните корита и крайбрежните зони, ще се възстанови природата, ще се намалят негативните въздействия от промените в климата. Над 50% от разходите ще отидат за канализации, а около 25% - за пречистване на отпадъчни води, посочи Тунтова.

Новите технологии и системи за пречистване на води, за изграждане на фотоволтаични централи, за управление на течни и твърди отпадъци бяха представени от чешки експерти. Част от конференцията бяха и срещите между фирми от бранша.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: