Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Из цялата страна иманярите безчинстват, помагат им и законовите органи
Автор: Екип Ruse24.bg 09:12 / 29.09.2010Коментари (0)288
©
"Из цяла България в момента масово иманяри разкопават антични могили и гробници, имаме данни дори, че цяло РПУ в Асеновград без началника му буквално разравя с багери цели местности", това разкриха вчера висши магистрати, които наблюдават разследванията на бандите за трафик на културни ценности.

Eдна думичка "свой", вмъкната в поправка в Наказателния кодекс в главата за престъпления с културно-исторически ценности, приета през април 2009 г., вече е провалила 47 дела. Така в съда били оправдани повече от 47 иманярски банди.

За скандалната промяна съобщи вчера прокурорът от ВКП Николай Соларов на форум за незаконната търговия и трафик на културни ценности.

Заради тази вмъкната дума иманяри, които унищожавали цели могили, се измъквали от наказание, защото според НК те носели отговорност само ако археологическите паметници са техни, а тези обекти са държавни, разясниха експерти.

"Оказва се още, че бандити, отмъкнали например 3 римски вази, ги наказват все едно са свили телевизор", разказа зам. културният министър Тодор Чобанов. Поправката била добавена от адвокатка, участвала в изготвянето на законовите промени, но никой не обяви името й на форума.

По данни на разследващи в масовата иманярска дейност се включил дори и шеф от пожарната от гр. Стамболийски, който пазел група "копачи". Обвинители съобщиха още, че един от известните иманяри в САЩ - Димитър Загорски, успял да спечел 3 млн. долара само от монети в Пазарджик. Сега го съдели.

"До месеци ще подпишем спогодба със САЩ, с която ще може да ни връщат всички антики, иззети зад океана, без да се налага да се водят дела. Това значи, че всеки предмет, заловен на границата, ще се изпраща в България, а нашите контрабандисти там ще могат да бъдат съдени", разясни Чобанов.

Той подчерта, че от САЩ изпратили проект за тази спогодба още през 2006 г., но неясно защо българските власти се бавили 4 г. От началото на 2010 г. антимафиоти са разбили 6 сериозни банди иманяри с 13 лидери, съобщи Калин Георгиев.

Източник: в. "24 часа"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: