Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
БДЖ предоставят намаления за ученици и студенти при пътуване с влак
Автор: Екип Ruse24.bg 16:05 / 14.09.2010Коментари (0)260
© Ruse24.bg
Във връзка с началото на учебната година в училищата и предстоящия старт на академичната година във висшите учебни заведения, "Български държавни железници" ЕАД напомнят, че всички учащи на възраст до 26 навършени години (т.е. ученици, студенти и докторанти редовно обучение) имат право да пътуват с 50 % намаление от редовната цена на билета във втора класа на всички пътнически и бързи влакове.

За да могат младите клиенти на "Български държавни железници" ЕАД да ползват тази отстъпка, е необходимо да си закупят железопътна карта "Учащ". Картата се издава във всички железопътни бюра и гари в страната срещу снимка и уверение от съответното учебно заведение и студентска книжка (за студенти и докторанти редовно обучение). При представяне на снимката и необходимия документ, картата се издава на място.

Цената на железопътната карта "Учащ" е 1.00 лв., а валидностният й срок е от 1-ви октомври до 30-ти септември на следващата година, освен ако в уверението от учебното заведение не е посочен друг срок, или ако преди края на м. септември 2010 г. учащият навършва 26-годишна възраст.

"Български държавни железници" ЕАД предлагат и допълнителни преференции за учениците и студентите, които са закупили железопътна карта "Учащ". Срещу тази карта, учащите могат да закупят отново с 50 % отстъпка и абонаментна карта за един или три месеца, като по този начин цената на всяко тяхно пътуване ще бъде още по-ниска. Допълнително предимство е фактът, че абонаментните карти важат за пътуване както с пътнически, така и с бърз влак без да се доплаща разлика в цената заради различната категория на влака.

Ако вземем като конкретен пример пътуването на учащ от Елин Пелин до София ще видим, че редовната цена на билет за пътнически влак по това направление е 1.90 лв., а редовната цена на билет за бърз влак е 2.80 лв. При ползване на железопътна карта "Учащ", цената на билет за всяко пътуване с пътнически влак между Елин Пелин и София ще бъде 0.95 лв., а с бърз влак - 1.40 лв. За едномесечна абонаментна карта, която за този километричен пояс струва 51.30 лв., учащият ще заплати 25.70 лв., като по този начин цената на всяко негово пътуване, независимо дали е осъществено с пътнически или бърз влак, по този маршрут ще бъде около 0.60 лв. При закупуване на тримесечна абонаментна карта, цената на всяко пътуване става още по-ниска.

Освен чрез карта "Учащ", младите клиенти на "Български държавни железници" ЕАД могат да ползват намаление при пътуване с влак и чрез карта "ISIC". Тази карта се издава на ученици над 12 години, както и на студенти редовно обучение, докторанти, специализанти, стажанти и редовни аспиранти на възраст до 26 години.


Притежателите на карта "ISIC" ползват 50 % намаление от цената на билетите и абонаментните карти при пътуване във втора класа на бързите и пътнически влакове на територията на страната. Картата "ISIC" съдържа холограмен стикер на "Български държавни железници" ЕАД и служи като идентификационен документ, който доказва че притежателят й е ученик или студент редовно обучение. Тази карта се издава от бюрата на "USIT COLOURS".

Учащите на възраст до 26 навършени години ползват допълнителни намаления и при пътувания в група. "Български държавни железници" ЕАД предлагат 75 % намаление от редовната цена на билетите за организирани групи от минимум 10 души. За целта е необходимо да се представи писмо и поименен списък в два екземпляра с посочени дати на раждане на участниците в групата, заверени с подпис и печат от учебното заведение. В случай, че пътуващите в групата ученици или студенти са от различни учебни заведения, тогава те трябва задължително да представят и железопътна карта "Учащ". В двата случая, преподавателите, които придружават групата (1 преподавател на 10 учащи), ползват също 75 % намаление от цената на билета.

За улеснение на учебните заведения, "Български държавни железници" ЕАД предлагат унифициран формуляр за заявка за групово пътуване. Този формуляр, както и пълното съдържание на регламента за организиране на групови пътувания, са публикувани в сайта на "Български държавни железници" ЕАД (www.bdz.bg).







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: