Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нови мерки за сигурност на децата преди първия учебен ден в Силистренско
Автор: Екип Ruse24.bg 10:30 / 14.09.2010Коментари (0)361
©
Преди първия учебен ден полицейски инспектори са провели срещи с общинските кметове в Силистренска област и с представители на Регионалния инспекторат на МОМН, съобщи гл.инспектор Димо Василев, началник сектор "Охранителна полиция". Обсъдени са мерките за физическа защита, начините за охрана, пропускателните режими в учените заведения и изграждането на изкуствени неравности за ограничаване на скоростта. С представители на ръководствата на учебните заведения са дискутирани въпроси, свързани с пожарната безопасност, пътната безопасност и охраната на обществения ред в районите на училищата. Уточнени са начините за взаимодействие между учебните заведения и ОДМВР-Силистра.

Пътни полицаи и представители на общините са извършили огледи на състоянието на сигнализацията, маркировката, уличното осветление, предпазните съоръжения, средствата за принудително намаляване на скоростта и обезопасеността на училищните входове. Направени са предписания до кметовете за отстраняване на нередностите, основно свързани с възстановяване или изграждане на изкуствени неравности и освежаване на маркировката.

И през следващата учебна опазването на живота и здравето на децата ще е сред основните приоритети в полицейската дейност, подчерта инспектор Ирена Мърова, завеждащ Детска педагогическа стая. Планирани са редица дейности за ограничаване на наркоразпространението, за противодействие на агресията и противообществените прояви сред маловръстните. И през учебната 2010/2011 г. ще продължи работата по програмата "Работа на полицията в училищата" и "Детска полицейска академия".

Пред журналистите гл.инспектор Красимир Иванов - началник група "Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност", представи резултатите от извършените проверки от служители на пожарната. В част от общопроверените 47 училища са констатирани нередности, най-често свързани с липса на пожароизвестителни инсталации, евакуационно осветление, автоматични ел.предпазители, самозатварящи се врати на етажните коридори и стълбищните клетки и др. За отстраняване на пропуските са връчени противопожарни разпореждания. Още със започването на учебната година ще стартира кампанията за сформиране на младежки противопожарни отряди "Млад огнеборец".

Преди първия училищен звънец в страната се провежда традиционната Акция на полицията "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!", посочи инспектор Стоян Илиев, внд началник група "Пътен контрол". В рамките на акцията от 15 до 30 септември ще бъде осигурено полицейско присъствие и контрол в районите на училищата в часовите пояси, когато децата отиват или се връщат от учебни занятия. Вниманието ще бъде насочено към рисковите пешеходни зони, кръстовищата и спирките на градския транспорт. Ще се следи спазването на предимството на пешеходците на сигнализираните пешеходни пътеки и скоростните режими от страна на водачите на автомобили. Активният контрол в най-рисковите училищни райони ще продължи до 29 октомври.

Съвместно с Регионалния инспекторат на МОМН ще бъдат изготвени графици за провеждане на беседи с децата от началната училищна степен за безопасно поведение на пътя. Предвидено е също участие на полицейски служители в родителски срещи по проблемите на пътната безопасност.
Статистиката сочи, че от 01.09.2009 г. до 31.08.2010 г. в Силистренска област с участието на деца и юноши са станали 29 пътни произшествия, 8 от които тежки. Загинали са 2 деца (до 14 г. възраст) и 1 юноша, пострадалите са 5. В този период са допуснати три пътно-транспортни произшествия от юноши - неправоспособни водачи на МПС.

По традиция и тази година от полицията препоръчват на водачите на 15 септември - първия учебен ден, да шофират с включени фарове на къси светлини, за насочване на вниманието към опазване на децата.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Крал Чарлз е болен от рак
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: