Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Оставаме без документи, ако не си платим здравните или пенсионните осигуровки
Автор: Екип Ruse24.bg 08:46 / 14.09.2010Коментари (14)1047
© Ruse24.bg
Който не си е платил здравните или пенсионните осигуровки, няма да получава лична карта, задграничен паспорт и шофьорска книжка. Такава идея се обсъжда сред управляващите, разкри шефката на здравната парламентарна комисия Десислава Атанасова. Целта е всички хора да бъдат принудени да се осигуряват. Миналата седмица премиерът Бойко Борисов за пореден път се възмути, че 1,7 милиона българи не се съобразяват с това си задължение, а очакват европейско ниво на здравеопазването. Вчера той посочи пред вестника, че тепърва в парламента ще се обмислят механизми, които да накарат хората да започнат да си плащат осигуровките. Борисов не отрече възможността неплащането им да бъде криминализирано.

Десислава Атанасова поясни, че при всички случаи рестриктивните мерки срещу длъжниците, включително евентуалното криминализиране, трябва да важат в пакет както за здравното, така и за социалното осигуряване. По думите на депутатката от ГЕРБ промяната, която може да лиши гражданите от възможността да се сдобият с лични документи, дори е позакъсняла, тъй като е трябвало да предшества масовата подмяна с новите паспорти и карти, която все още протича. Въпреки това, който не се осигурява, няма да може да подмени старите си документи, когато изтече срокът им на валидност.

Така без паспорт той може да се окаже лишен от правото да пътува в чужбина. Ако няма лична карта, правата му ще бъдат максимално ограничени, а всеки път, когато бъде засечен от органите на реда, че не носи такава със себе си, ще се бърка с по 10 лева. В случай че седне зад волана, а не разполага с валидна книжка, длъжникът ще олеква с цели 50 лева и 7 контролни точки.

Според шефката на здравната комисия към Народното събрание за въвеждането на новите правила ще е необходимо преработване на Кодекса за социалното осигуряване, на Закона за здравното осигуряване и на Данъчноосигурителния процесуален кодекс.

Десислава Атанасова заяви още, че дори се обмисля гражданите и работодателите да бъдат лишени от всички държавни услуги, в случай че дължат пари за осигуровки. Така например неосигурените нямало да могат да кандидатстват за обществени поръчки, ако не докажат, че не дължат пари за данъци и осигуровки включително.

Изискването можело да залегне в Закона за обществените поръчки съвсем скоро, тъй като и без това предстояла подмяната му с напълно нов такъв. Атанасова не изключи възможността хората да бъдат задължени да доказват, че са с непрекъснати осигурителни права дори когато кандидатстват за отпускане на кредит или за получаване на социални помощи от държавата.

Последният пример, при който неосигурен пациент все пак получи медицинска помощ, датира от миналата седмица. Шуменската болница обаче реши да съди длъжника, който отказва да плати неотложната интервенция и лечението му на стойност около 3500 лв. От заведението се оплакаха, че само за месец са били завлечени от неосигурени лица с близо 30 хил. лв.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
И като имаш платени здравни вноски,защо се налага-пак да плащаш по болници и лекари.Дори пенсионните вноски-защо се удържат,като удължават всякакви реформи,пък и не може да досигнат до пенсионна възраст. Хората си умират вече по улиците и не дочакват ПЕНСИЯ.
+1
 
 
Искате да ми кажете, че нямате пари за осигуровки щото сте безработни, но да висите по кафета и кръчми по цял ден и нощ, да си купите най-новия ЖСМ имате.
0
 
 
Значи мерките, които не ви изнасят са безсилие, така ли? А на безработните се плащат от бюрото на труда, след изтичане на срока на обезщетение имаш избор , плащаш на чичо доктор или си ги внасяш сам, а това че за държавните услуги се изискват платени осигуровки...е ми просто не ги ползвай.
+1
 
 
ето как се проявява безсилието на правителството.еб***и логиката!!!какво ли още ще измислят тиквите в парламента?!?
+4
 
 
И кого ще управляват управляващите, след като 1,7 милиона българи останат без документи и самоличност? Я в Страсбург да си наемат повече съдии, че доста работа им предстои!
+2
 
 
Има просто решение. Премахват се всички осигуровки и глупости и се вдига данък общ доход. Който взима доход плаща - 20 % данък (или там някъде) и му се отдържа от плащащия (работодател/фирма). Колко зпалати ще се спестят. После получения ДОД се разделя по пера (здраве/пенсия). Ясно е че който няма доход няма как да плаща (важи и за цигани и за българи)
+9
 
 
Голяма смехория, вече няколко човека съдих държавата, че не им дава право да пътуват в чужбина заради дългове и спечелиха делата понеже правото на свободно движение както на територията на страната така и извън нея си е едно от правата на човека. Сега ГЕРБ се чудят как още хора да заведат дела срещу държавата - как така няма да мога да си извадя лична карта, и на коя шофьорска книжка и кой контролен талон ще ми пишат глобите и ще ми отнемат точките след като не са ми издали или са ми я отнели. Сещате се нали, че по този начин няма да могат хората и да гласуват от което струва ми се ще стане голям скандал международен при това за грубо нарушаване на човешките права. А и след като човек е безработен много ясно, че няма да плаща осигуровки от къде да ги плати - това е просто смешно. Чакам с нетърпение поредния скандал около тази абсурдна идея.....
+3
 
 
бат,Бойко с какво ще гарантира безопасността на някой нает на работа с обещанието че ще има договор,и потърсил си правата бива или изгонен или натупан и затворен в асансьор.Да се помисли сериозно в тази насока.
+6
 
 
Бойко малоумник,ако човек е безработен как да си плаща осигуровките?Накарай мангалите да плащат,а не да скубиш обикновенния човек!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Световна черна хроника
Поскъпване на хранителните продукти
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: