Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Внасяме за пенсия и след седмица работа
Автор: Екип Ruse24.bg 09:13 / 08.09.2010Коментари (4)565
© Ruse24.bg
Дори да работим само по пет дни в месеца при различни работодатели, пак задължително ще трябва да се осигуряваме. Това е една от промените в Кодекса за социално осигуряване, които вчера обсъдиха депутатите на ГЕРБ, експерти от НОИ и министър Тотю Младенов. Според депутатката Вяра Петрова в проекта има и някои спорни въпроси, но те ще бъдат изгладени между първо и второ четене. Още следващата седмица промените в кодекса влизат в комисията за разглеждане. Според вицепрезидента на КНСБ Пламен Димитров обаче текстовете се различават съществено от това, което вече е договорено със синдикати и работодатели. Синдикалната централа вече е поискала от съпредседателката на парламентарната група Искра Фидосова да организира кръгла маса, на която да бъдат обсъдени готвените промени.

Заради възраженията на миньори и химици тази седмица социалният министър щял да се среща с техни представители, за да чуе предложенията им за промените.

Според внесения от МТСП проект право на пенсия ще имаме при навършени 60 години за дамите и 63 за мъжете. Стажът ще се вдигне плавно с по година до 2013 г., докато достигне 37 г. за жените и 40 г. за мъжете. Промените предвиждат още до 31 декември 2012 г. хората, които са работили най-малко 10 години първа категория труд, да имат право на пенсия, ако имат общ осигурителен стаж 44 години за жените и 45 години за мъжете, а които са работили най-малко 15 години втора категория, да се пенсионират при осигурителен стаж 44 години за жените и 45 години з а мъжете. При тях също плавно обаче ще се вдига и възрастта, предвижда проектът.

Синдикатите обаче се надяват точно тези текстове да бъдат преразгледани. Вяра Петрова смята, че при категорийните работници все пак възрастта няма да се вдига, а само стажът.

Според д-р Иван Кокалов от КНСБ с вдигането на стажа за всички българи хазната ще получи допълнително 150 млн. лв., докато ако се върнат 2% от осигурителните вноски, които бяха намалени в началото на годината ­ 400 млн.

Депутатката Светлана Ангелова призна, че решението за вдигане на минималната заплата от 240 на 270 лв. е окончателно. Това поне ги уверил вчера министър Тотю Младенов. Финансовият зам.-министър Владислав Горанов обаче уточни, че все още няма анализ как това ще се отрази на трудовия пазар. Той предупреди, че във време на криза трябва да се борави много внимателно с подобни плащания, за да не окажат натиск.

След вчерашното заседание на Съвета за икономическо развитие зам.­ министърът коментира, че според финансовото министерство минималната заплата трябва да се запази в сегашния размер. Пенсиите пък не бива да се пипат и през 2012 г.

Бизнесът също намира, че допълнителното плащане може да вдигне разходите на фирмите, а квалифицираните работници на практика ще бъдат ощетени, понеже по правило не получават минимални заплати.

С промените в кодекса вече започваме пенсионната реформа, твърди депутатката Светлана Ангелов.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Как не разбраха-от правителството,че в други страни-например'Австрия'-,ако някой работодател си позволи да не изплати- заплатата на своя работник,в размера на договора,но не фалшив,той ще бъде глобен с много по голяма сума пари-независимо кой е той.Не може да се плаща за половин работен ден,а да се работи по 12-14 часа .Защо плащаме заплати на НОИ- щом не правят -истински проверки, а чакат - да им се даде под масата, подкуп.
0
 
 
А как ще обясните господа умници за полицаите и военните че за 20 г. трудов стаж и са в пенсия че и 20 заплати напред кво правим другите да ходим при Любо Пенев за супа ли. А шофьорите на колко ще ги пенсионирате когато почнат да трепат хората по спирките.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: