Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Черна статистика по българските пътища! Пияни, дрогирани и неправоспособни шофьори сътворяват неописуеми безумия
Автор: Екип Ruse24.bg 11:09 / 26.12.2018Коментари (0)1562
© БГНЕС
13 000 водачи, или средно по около 1180 души на месец, са заловени да управляват с над 0,5 промила алкохол за периода от януари до края на ноември тази година. За същия период е била прекратена временно регистрацията на 4493 МПС, чиито собственици са спипани пияни, пише " Дарик".

Други 2964 водачи пък са били заловени след употреба на наркотични вещества. Това отчетоха от МВР по повод стартиралата международна полицейска операция  по линия на TISPOL, насочена срещу пияни и дрогирани шофьори.

Независимо от промените в закона броят на пияните водачи остава тревожно голям, а по притеснителното е, че се увеличава и числото на хората, които шофират след употреба на наркотици, алармират от полицията. Най-често водачите посягат към канабиса и амфетамините.

В последните две-три години лекари токсиколози отчитат също ръст на комбинираната употреба, която в почти всички случаи е марихуана плюс амфетаминов стимулант.

В България има изключително голяма употреба на метадон. Той обаче също не се "хваща“ от тестовете на Пътна полиция, признават медици.

Много хора масово неглижират употребата на канабис и я считат за безопасна. Лекарите  са на друго мнение. Според токсиколози в последно време у нас много се промени марихуаната, която се разпространява. Тя е или от модифицирани, или е от селектирани видове.

Отглежда се при специални условия и много често е с много високо съдържание на активен компонент. Ако до преди 3-4 г. марихуаната е била със средно съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол по 2%, то в момента масово продаваната у нас марихуана е с над 20%.

С последните промени в Закона за движение по пътищата водач, за когото е установено, че управлява с концентрация на алкохол от 0,5 до 0,8 промила, наказанието е глоба от 500 лева и временно отнемане на книжката за срок от 6 месеца. Наказанието за водач, за когото е установено, че е управлявал с концентрация на алкохол от 0,8 до 1,2 промила е глоба от 1000 лева и отнемане на книжката за срок от 12 месеца.

Шофирането с концентрация а алкохол в кръвта над 1,2 промила вече е престъпление. В този случай се прилага Наказателният кодекс. Предвидената по закон санкция е глоба е от 500 до 1500 лева и лишаване от свобода до три години. Същото се отнася и за водачите, седнали зад волана след употреба на наркотични вещества, обобщават от Съюза на българските автомобилисти.

Пътните полицаи могат по преценка на поведението на водача да го подложат на тест за наркотици или алкохол. За целта се използва т. нар. полеви тест или пък друг, специален уред. След това следва повторен кръвен тест. Задължителен тест се прави при участие в тежка катастрофа.

Водачът може да откаже да бъде тестван, но тогава се прилага чл.174, ал.3 от Закона за движение по пътищата. Текстът гласи, че водач, който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за употреба на алкохол или наркотични вещества, и не изпълни предписанието за изследване с доказателствен анализатор или медицинско изследване, се наказва с лишаване от правото да управлява за срок от две години и глоба от 2000 лева.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: