Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
НАСА се готви за 6 минути ужас на Марс
Автор: Екип Ruse24.bg 22:52 / 26.11.2018Коментари (2)2557
©
Космическият апарат "ИнСайт" на НАСА е готов да кацне на Марс довечера, след като измина 482 милиона километра за шест месеца, съобщиха световните информационни агенции.

Кацането на "ИнСайт" е насрочено за 20 ч. по Гринуич (22 ч. българско време). Методът за спускането е изпробван и преди. Двигателите ще бъдат запалени, за да намалят скоростта, парашутът ще бъде разгънат и скоростта ще бъде намалена от 19 800 км/ч. до 0 за шест минути, за да може космическият апарат да кацне меко.

Намаляването на скоростта на почти 400-килограмовия апарат в марсианската атмосфера ще започне от разстояние 125 км от повърхността. Спускането ще отнеме 6 мин. На разстояние 12 км от повърхността ще се разтвори парашутът с диаметър 11,9 м. 15 секунди преди кацането апаратът ще разгъне краката си и ще се спусне на повърхността със скорост около 8 км/ч.

След кацането ще настъпи 16-минутна пауза, за да може вдигнатият прахоляк да слегне. След това ще бъдат разгънати слънчевите панели. Този процес също ще отнеме 16 минути. Връзката с "ИнСайт" ще се осъществява както чрез орбиталните апарати, така и с двата миниспътника "Марс кюб уан", наричани фамилиарно УОЛ.И и ИВА.

НАСА не е спускала апарат на Марс от шест години. Предишният апарат, който кацна на Червената планета, е роувърът "Кюриосити" - през 2012 г. За него беше използвана различна технология за спускане. Мястото за кацане на "ИнСайт" е близо до "Кюриосити" - в равнината Елизиум планициа.

След като апаратът кацне, ръката му ще премести двата основни инструмента на повърхността. Досега това не е правено.

Единият инструмент ще се опита да проникне на дълбочина 5 м, за да измери вътрешната температура на планетата. Досега измервания са правени най-много на дълбочина 2,5 м, но на Луната от мисията "Аполо".

"ИнСайт" пренася и сеизмометър, за да провери за първи път дали на Марс има трусове. Друг инструмент ще проследи въртенето на планетата спрямо оста и изместването й, за да бъде разбрано какви са размерът и съставът на ядрото й.

Кацането на Марс е много рисково. Успешните мисии до Червената планета, включително орбитиращите и прелитанията, са само 40 процента. НАСА се справя с тази задача най-добре - за три десетилетия има седем успешни кацания и само един провал. Друга държава досега не е успяла да спусне апарат на прашната червена повърхност. Преди две години европейски апарат падна толкова бързо, че изкопа кратер при удара.

Наземният екип се надява двата експериментални малки спътника на "ИнСайт" - УОЛ.И и ИВА, които го следват от изстрелването, да дават информация за апарата по време на спускането му. Забавянето в комуникациите между Земята и Марс е осем минути. УОЛ.И и ИВА ще прелетят край Марс и ще застанат на орбита около Слънцето. Ако миниспътниците мълчат, новините за кацането ще осигурят орбитиращите апарати, но по-бавно.

Първите снимки от мястото на кацането ще започнат да пристигат малко след него. Преди научните инструменти да бъдат инсталирани, ще минат поне 10 седмици. Топлинната сонда ще заработи след още няколко седмици.

Продължителността на мисията "ИнСайт" е предвидена за една марсианска година, която е равна на две земни.

Космическият апарат "ИнСайт" тежи 385 кг. Мисията е с бюджет 1 милиард долара. В нея участват също учени от Франция, Германия и други европейски държави.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ние, Македонците, ги молиме американците и ги предупредуваме да не jа досегнуват нашата трета земjа (првата е Земjата, втората е Месецот, па третата е Марсот). Инаку, ке им спретнеме воjна!
+1
 
 
а раснаците анексираха крим :) .... сега стрелят по мирни кораби :) ..... е а че свалиха граждански самолет със сете пътниците ..... няма значение :)
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: