Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
"Арт" проекти на "Пловдив 2019“ засенчиха ромските фондации в точене на пари за благото на етноса
Автор: Любомир Минчев 15:13 / 08.11.2018Коментари (0)1377
©
Едва ли някой може да каже колко стотици милиони са изхарчени в името на ромите у нас за последните 27 години. Като се започне от проекти за ромска интеграция, ромско включване и десегрегация, финансирани по национални и европейски програми, от Световната и от Европейската банка за възстановяване и развитие, и се стигне до западните фондове. Като приключат парите, свършва и "включването". В усвояването на средствата масово се включиха ромските фондации, повечето от които бяха създадени именно с тази цел. Какво по лесно от това да поискаш пари за ограмотяване, десегрегация, здравна просвета и социални придобивки. В повечето случаи резултатът е нулев, а етносът – употребен. Около 5 милиона са потънали само в образователни проекти, а ние продължаваме ли продължаваме да финансираме програми за обучение по български на деца и възрастни, за които езикът не е майчин.

"Арт" проекти, финансирани от "Пловдив 2019", са на път са засенчат  тези на ромските фондации. Клъстер "Махала" от апликационната книга дава картбланш за работа с ромската общност по кварталите на града. Това добре, но написаните по брюкселски тертип проекти служат единствено творците да си начешат крастата, да експериментират всеки в своята област и да си го добавят към CV-то, а последното, за което ги е грижа, е ползата или промяната за тяхната таргет група на финала. Авторите на въпросните проекти в повечето случаи за първи път стъпват в ромска махала, какво останало да познават спецификите на етноса и тънкостите в общуването с него.

В момент, в който един от приоритетите на държавата е обхват и задържане на децата в училище (а отпадналите са основно от ромски произход), в Столипиново ще учат ромчетата що е то сценарий и как се прави филмов анализ. Това трябва да се случва след часовете, при положение, че учителите полагат неимоверни усилия да изкарат задължителната програма. Деца, които трудно говорят български, ще навлизат в дебрите на Седмото изкуство. Убеден съм, че 95% от потенциалните участници в проекта на сдружение "Седем" не са стъпвали в киносалон. Да, но "Първи стъпки в киното", финансиран по отворена покана "В последния момент", предвижда 10 занимания за учениците, 5 от които ще са насочени към филмовия анализ и сценарната работа. В останалите децата ще пробват на практика теоретичните знания и дори ще се опитат да заснемат учебни филми. "Филм" не се и съмнявам, че ще има – дай им на ромите камера и им гледай сеира. И какво от това?

Беше анонсирано, че в ОУ "Панайот Волов" в Шекер махала ще се играе представление на ромски и български език. Училището разполага с театрална зала, която само си изгради с пари от бюджета за изява на децата, но учителите едва удържаха по местата им учениците, които нехаеха за посланието от моноспекъла. Макар че актрисата Наталия Цекова е от ромски произход и е завършила актьорско майсторство в НАТФИЗ. Въпреки старанието й да ги завладее, те предпочитаха да се забавляват с мобилните телефони, чуваха се дюдюкания по адрес на сексапилната актриса, а на десетата минута след началото заизлизаха един след друг. Анонсът, че спектакълът се  базира на реални истории на роми и фрагменти от техни легенди, а идеята за справянето с препятствията в процеса на интеграция, останаха само на хартия.  Едно уточнение – в сайта на фондацията пише, че спектакълът ще бъде поставен в три училища, но участието на учениците се свеждаше да това да бъдат публика.

Още два примера:

В проекта "Да научим от Столипиново" немските архитекти и артисти Мартин Калтвасер и Майк Ронц, съвместно с хора от квартала, ще строят временна структура на брега на Марица в Столипиново. Обосновката на проекта е, че ще разобличава общоприетите стереотипи във възприемането на ромската общност и ще насърчава междукултурното общуване чрез методите на изкуството.

"Пловдив Заедно: премахване на гетата и границите в квартал Столипиново - Пловдив“ е проект, свързан със социалната и обществена интеграция и подобряване на уменията за общуване и креативност на деца от ромската общност в Столипиново. Дейностите предвиждат организиране на творчески курсове за деца с интерес към фотографията (как ли ще го установят), както и провеждането на спортни дейности  с деца и младежи между 10- и 17-годишна възраст.

До момента не съм се натъкнал на проект от "Махала" (може и да не съм чел внимателно), от който да има някаква практическа полза. Все са инсталации, театрални и кино експерименти, фотоизложби и т.н. Кои от кои по-подходящи за Столипиново, Арман, Шекер или Аджисан махала. С изключение на дребните проекти, реализирани от читалищата. Между другото, финансирането там е най-оскъдно – максимална сума е 3000 лева.

Без каквато и да е идея за противопоставяне, но проектът на район "Източен", например – "Растем заедно", в който деца и родители ходят заедно на театър, мюзикъл, концерт, цирк, има доста по-голям ефект и ги извежда от махалата.

Колко по-смислено би било да видят експонатите в Природонаучния, Археологическия или Историческия музей, да сглобяват там пъзели или да оцветяват, да се качат на Младежкия хълм или да се разходят из Стария град и да научат нещо за Пловдив – града, в който живеят, но не познават. Скучно и тривиално, нали? Изобщо не звучи помпозно, няма кой знае какво да се отчете, а какво останало да обосновеш по брюкселски.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: