Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Русе отбеляза 133 години от Съединението
Автор: Екип Ruse24.bg 12:59 / 06.09.2018Коментари (0)1399
Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров приветства жителите и гостите на Русе по случай Деня на Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Той се обърна към присъстващите с думите: "Събитията от 6 септември 1885 г. обединяват в едно народ, политици и партии в името на каузата за национално обединение! В оня паметен ден народът ни показва пред целия свят, че има волята сам да съгражда собствената си съдба в една свободна и обединена България! Поривът за единство и обединение е поредният символ на несломимия български дух, преминал през изпитанията на историята и възприел идеята за своето Утре – за един нов етап в политическото и икономическо развитие на страната!“

Областният управител отбеляза още, че успехът на Съединението се корени именно в осъзнаването от всички нас на Кубратовия завет. "Вярвам, че и днес в дните на изпитания за страната ние ще продължим стремежа на предците ни за утвърждаване на българската държавност и с достойнство и чест ще следваме очертания от тях път! заяви губернаторът.

В края на словото си г-н Григоров отправи призив да предаваме на идните поколения обета на нашите предшественици – да бъдем полезни на обществото и винаги да отстояваме идеалите за свобода, обединение и независимост!

След словото на областния управител беше отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен в чест на Съединението на България от свещеници от Русенската Света Митрополия.

В чест на светлата дата беше строена и Почетна рота от Русенския гарнизон, а Общинският духов оркестър начело с диригент Димчо Рубчев свири празнични маршове.

Сред официалните лица на днешните тържества бяха още евродепутатът г-жа Ева Майдел, народните представители г-н Пламен Нунев, г-жа Светлана Ангелова, г-н Андриан Райков, г-н Искрен Веселинов, г-н Пенчо Милков, заместник областният управител на област Русе г-н Свилен Иванов, генералният консул на Руската Федерация в Русе г-н Андрей Громов, председателят на Общинския съвет  и ректор на РУ "Ангел Кънчев“ чл. кор. проф. д.т.н Христо Белоев, кметът на община Русе г-н Пламен Стоилов, общински съветници и др.

Водещ на събитието беше актьорът от Драматичен театър "Сава Огнянов“ г-н Любомир Кънев. По традиция тържествената церемония завърши с полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Специализирани полицейски операции в страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: