Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
През август морето вече е опасно за къпане
Автор: Екип Ruse24.bg 10:11 / 20.08.2018Коментари (0)935
© Varna24.bg
В средата на август в Черно море се появява голяма опасност от мъртво вълнение. Водни спасители от Варна предупреждават, че повечето инциденти през този месец са предизвикани именно от това природно явление, съобщава БНТ. То се дължи на североизточния вятър, който обръща времето и е предвестник на есента. 

Вили Цеков има дългогодишен стаж като воден спасител и е подготвил поколения млади колеги. На поредното национално състезание за професионалисти, в което е и жури, не спира със съветите към младите спасители. Те трябва да са особено внимателни през месец август.

"Има промяна в температурата на водата, движение на водни маси, предизвикани от вятър, от промяна в температура, от дънни ями, вследствие вълните, които са изкопали", заявява Цеков.

Мъртвото вълнение се забелязва трудно, може да сменя мястото си и не завлича към дъното, а навътре в морето. Има признаци, по които можем да го разпознаем - на няколко метра от брега се появява пяна върху водата. 

Вили Цеков съветва как да реагираме, ако ни хване мъртва вълна: “Отпуснете се, тя носи покрай брега, не ви дава възможност да излезете, когато усетите че отслабва силата й, можете перпендикулярно да тръгнете към брега и да излезете от водата." 

Опасни са и дънните ями, които обикновено се образуват близо до брега. За да предотвратят инциденти рано сутрин, спасителите обстойно оглеждат района и заедно преценяват какъв флаг да сложат.

"Трябва да се спазват указанията на водните спасители. Те са направени не защото водният спасител иска да вгорчи почивката на туриста, а защото иска да опази неговия живот. Но туристите не искат да слушат! Това е основният проблем. Къпят се в необезопасни зони. След работно време. И резултатите са налице. Тази година виждате колко неща се случиха вече изключително неприятни", допълва Вили Цеков.

Спасителите призовават хората да бъдат много внимателни в морето и напомнят, че влизането на червен флаг се наказва с глоба от 200 лева.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Президентски избори в Русия
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: