Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Трогателната история на малкия Павел, изоставен и после потърсен от майка си
Автор: Екип Ruse24.bg 11:30 / 31.07.2018Коментари (1)1310
©
Илюстративна снимка
44 деца се върнаха в родните си семейства и днес вече се радват на тяхната любов и грижа, без страх, че отново ще бъдат сами. Това е един от най-големите успехи на екипите на фондация "За Нашите Деца“ в Пловдив и София през първите 6 месеца на 2018 г. За сравнение, за цялата изминалата година те са общо 45.  Едно от децата, чиито родители се бориха да си го върнат, е Павел.

Преди по-малко от година Лилия отива в отдел "Закрила на детето“ (ОЗД) в столицата с най-трудно взетото решение – да предаде детето си в ръцете на непознати, които оттук насетне ще се грижат за него. "По-добре ще му е на Павел, ако не съм му аз майка – с мен не би имал детството, което всяко дете трябва да има.  Да намери нови мама и татко, които си имат всичко – и къща, и работа, и ходят на ваканции, че даже и куче си имат.“

Така си мислела Лилия, когато поверявала Павел на властите, които веднага го настанили в Център за настаняване от семеен тип. И още на следващия ден заминала за чужбина, като че ли, за да превъзмогне загубата по-лесно. Защото, както е казал народът – "очи, които не се виждат, се забравят.“ Но сълзите текат по един и същ начин в България, и в чужбина. И нейните, и неговите.

Павел останал само няколко месеца в Центъра. Всеки ден плачел за майка си, усещал липсата ѝ във всяка минута. Това не останало незабелязано от персонала и социалните работници решили да преместят малкия в истинско семейство, с надеждата, че ще забрави... че е изоставен, че е сам самичък, че вече си няма майка...

Тогава дома и сърцето си за него отваря приемният родител на фондация "За Нашите Деца“ Димитрина Георгиева, изгледала други 3 невинни душици, които днес вече имат своето място в света и шанс за слънчево бъдеще.

Само 2 месеца след като Павел е настанен в приемния си дом, Лилия, мъжът ѝ и по-голямата сестричка на Павел се връщат в България с едничката мисия – да си върнат Павел, за да е семейството им отново цяло. Чужбина не помогнала на Лилия да преодолее липсата – напротив, не спирала да мисли за него, да си представя как ли изглежда сега, да се чуди дали вече е проходил, каква ли е била първата му думичка. Решението взела, когато научила, че ако до 6-тия месец след като го е изоставила не заяви желание да си го вземе обратно, той ще стане завинаги чужд и тя може и никога вече да не го види. А тези 6 месеца съвсем скоро щели да изтекат.  

"Искаме си детето.“ С тези думи пристъпили те в Център за обществена подкрепа, разказва Фикрие Байдакова, социалният работник, който работи със семейството.

В продължение на три месеца Лилия и семейството ѝ минали през сериозна подготовка и оценка от екипа на ЦОП, за да сме сигурни, че наистина могат да се грижат за малкия и че ако им бъде върнат, те няма отново да го изоставят. Фикрие неколкократни се срещнала с всеки от семейството, посетила ги в новия им малък, но спретнат дом, коментирали притесненията, но и със силните страни на всеки един от тях.

Вчера Лилия отново пое на ръце малкото си момче и се завърнаха заедно у дома, за да си дарят взаимно любов и топлина. А приемната майка Димитрина е щастлива, че още едно дете отново е с родното си семейство и е сигурна, че ще се справят с всички предизвикателства.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: