Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
"Ало" измамници заплашиха възрастна жена с убийство и тормоз
Автор: Екип Ruse24.bg 10:19 / 04.07.2018Коментари (1)1415
©
Телефонна измама със заплахи за убийство и тормоз. Възрастна жена от село Джулюница даде всичките си спестявания - над 13 000 лева, на мошеници, заплашвали живота й, съобщава Нова тв.

72-годишната Пенка Манева е пенсиониран счетоводител. Цял живот е работила с пари и не вярва, че и се е случило и това - да стане жертва на телефонни измамници. Всичко започва преди седмица, когато домашният й телефон звъни.

"Обажда се началникът на полицията в Стражица. Заплашвана ли сте досега?". Казвам – "Не". "Не, ама ви има в списъка и в най-скоро време, следобед ще бъдете заплашена. Ако някой ви заплашва, се обадете на номер 6144". И аз повярвах, като един нормален човек, че са от полицията. Откъде ще ми знаят името и фамилията?", разказва Пенка Манева.

Схемата, в която попада възрастната жена, е последната и най- прилагана – съдействие за разкриване именно на телефонна измама. Мнимият полицай подготвя жертвата за следващото обаждане… и то не закъснява.

"И звънна домашния телефон и започнаха да ме обиждат с лоши думи. "Ще дойда, ще те нарежа, ще те изнасиля". Поискаха 60 000 лв.", разказва Манева.

Следващото обаждане е отново от мнимия полицай, спечелил доверието на жената, който я убеждава да сложи парите си за примамка.

"Спокойно, г-жа. Ангажирали сме цялата полиция в Стражица. Изпратили сме цивилни момчета – 10-15 в Джулюница. Улицата ви се наблюдава. Колко пари имате?", попитал мнимият полицай. "Имам 10-тина - 12 хиляди, стари хора сме, ниви щяхме да купуваме", обяснила Пенка Манева.

Измамникът я убедил да остави парите на определено място, а полицаи щели да ги заловят в момента на взимането.

И така Пенка Манева оставя в сеното всичките спестявания на семейството – 13 хиляди лева и 500 паунда. Малко по-късно комуникацията с жената е прекратена и тя разбира, че е измамена.

"Така, наречената "полицейска акция", както самите бургуджии я наричат. Но, в случая, по-характерно е, че при тази полицейска измама, лицата са избрали този принцип – на доброто и лошото ченге", коментира Мариян Лонгинов – началник-сектор "Криминална полиция" – Горна Оряховица.

Няколко дни по-късно, криминалисти от Горна Оряховица тръгват по следите и на мулето – пренесло парите, както и на мошеника, ръководил измамата.

"В близост до дома на жената, която си е дала парите, е имало мъж и жена. На доста хора от селото им е направило впечатление, че мъжът говори по телефона си. Абсолютно пасва на профила на мулето, тъй като, когато отива към адрес, тъй като не е от това населено място, няма как да бъде ориентиран и му е необходимо повече време за разговори, за да бъде упътен точно, къде да вземе парите", обясни Лонгинов.

Така, чрез мулето полицията стига и до мозъка на измамата, който също е заловен – съденият за телефонни измами Димитър по прякор Мея от Павликени.

Следствен експеримент с мулето – Николай разкрива схемата на измамата, в която е участвала и жена.

"Българинът, традиционно му е заложено да помага. Така е от народопсихологията. Възрастните хора се лъжат лесно – като малките деца. Първоначално, като ги подведат, че помагат, че ги грози нещо лошо и че могат да помогнат на себе си и полицията – по-нататък манипулирането е много лесно", обясни Лонгинов.

Задържаните за измамата са върнали парите. Направили са самопризнания и остават в ареста.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Празник на пенсионера в Ж.Р.Тракия.Лично кметът Костадин Димитров ни поздрави.
на 04.07.2018 г.
0
 
 
Имала е късмет,но да внимава в бъдеще.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: