Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Взимат книжките на младите шофьори, ако нямат курс по "екстремно шофиране"
Автор: Екип Ruse24.bg 13:29 / 19.06.2018Коментари (25)2084
©
Шофьорските книжки на младите водачи ще бъдат прибирани, ако те не са преминали курс по "екстремно шофиране“. Такава мярка предвиждат от МВР, за да намалят катастрофите по пътищата, особено тези с младите водачи, става ясно от доклад на вътрешния министър Валентин Радев до Министерски съвет, пише "Монитор". В него се посочва, че тепърва ще се обсъжда тази мярка, която е заимствана от Австрия. Там за срок от 3 до 9 месеца след получаване на свидетелство за правоуправление водачът трябва да изкара въпросния курс. Той включва шофиране на лед, мокра настилка, силен дъжд и т.н. Ако обаче той си спести обучението, то тогава книжката му автоматично ще става невалидна.

Смята се, че младите водачи са изключително рискови заради слабата си подготовка. Данните сочат, че като участници в движението на възраст от 18 до 24 години са загинали 60 души и са били ранени 1170 младежи и девойки. От тях като водачи смъртта си са намерили 26 човека, а ранените са били 593. Пътниците, които са пострадали заради невниманието им, пък са стряскащата бройка от 33 514 души, а пешеходците 5107.

"Тези и други положителни практики, прилагани в европейските страни, предопределят и по-високите знания и умения на техните водачи, което дава отражение и върху честотата на тежките катастрофи допускани от новите шофьори. За ограничаване на броя на тежките инциденти, допускани от новите водачи, в нашата страна би следвало да се предприемат мерки за изменение в програмите за обучение продължителността и обхвата на обучение и проверката на знанията и уменията“, посочва вътрешният министър. 

В доклада се настоява да се заимства опит и от Франция, където младежите започват да шофират при изключително строги условия още от 15-годишна възраст. Така те придобиват практически умения много по-рано от българските си колеги.  От силовото ведомство искат и създаване на система за регистрация на тежките пътнотранспортни произшествия, допуснати от нови водачи. Така ще се види къде са грешките по време на обучението.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Е те затова "тренират" по магистралите и нощем по улиците...
0
 
 
Само да попитам , неграмотните от малцинството , по какъв начин решават листовки ?! И как придобиват права ?!
0
 
 
Хаха екстремно каране било проблем.птоблем е Кат и това цхе не засицхатбскорост засхтото искат физицхески контакт и подкупи
-2
 
 
не това трябва и не онова трябва .... а всичко което работи за намаляване на произшествията и жертвите по пътищата :) ..... умните светофари това онова ама .... намалиха жертвите където са въведени :) ..... нали свалиха знаците предупреждаващи за камери :) грешка ..... не само че трябва да има табели ами и камерите да са боядисани ярко жълто ..... защото не целта е да си играем на стражари и апаши с катаджиите а да караме по бавно и по внимателно :)
на 20.06.2018 г.
0
 
 
Има много въпросителни: 1) Колко ще струва един такъв курс? 2) Кой ще го провежда? 3) На какви коли ще се изкарва? и т.н. Представям си екстремно каране с кола произведа и специлизирана за подобни каране , след което дадения младеж се качва у голфу и бам в дърво :D Иначе , както се случва идеята е добра , но реализацията куца. Нали навремето това трябваше да се заложи в курса , нали навремето уж щяха да ги карат да сменя гума и прочие. Тук наистина мирише на схема за точене на пари...
0
 
 
Браво, чудесна идея! Всеки ден чета за млади шофьори и шофьорки, причинили ПТП... :(
+1
 
 
Не съм против курса, щом смятат, че ще е от полза :) Дано някой ден помислят и за опреснителни курсове, поне през 10 години!
+3
 
 
Защо "екстремното каране" не се включи в самия курс?
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Санирането на сградите
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: