Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
920 лева става най-ниската учителска заплата
Автор: Екип Ruse24.bg 13:00 / 11.06.2018Коментари (47)3170
©
Синдикат "Образование“ към КТ "Подкрепа“ подписа браншовия колективен трудов договор с министъра на образованието за следващите две години. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев води ритуала по подписването, а д-р Юлиян Петров подписа за Синдиката поредния колективен договор.

Колективните договори за отрасъл "Образование“ започват от зората на демокрацията -  далечната 1992 година, когато Учителски синдикат "Подкрепа“ с председател Димитър Димов първи подписва Национален колективен трудов договор с министър проф. д-р Николай Василев. На следващата година с Анекс към него се присъединява и НУС към КНСБ. С КТД от 1995 година в палитрата на социалните партньори се включват СБУ към КНСБ с лидер Янка Такева, Съюза на работодателите, представляван от Таньо Стойчев и Сдружението на директорите от средното образование, представлявано от Иван Божков.

Най-очакваната новина в ново подписания КТД е анонсираното от правителството на Бойко Борисов увеличение на учителските заплати с 18%. Това ще се случи не по- късно от 01.01.2019г., но, според обещанията на финансовия министър Владислав Горанов, при възможност на Държавния бюджет увеличението ще стане факт от месец октомври още тази година.

Най-ниските педагогически заплати ще придобият следния вид:

- Учител – 920 лв.;

- Старши учител – 955 лв.;

- Главен учител – 1005 лв.;

- Зам.-директор – 1065 лв.;

- Директор – 1140 лв.

Трудовите възнаграждения на непедагогическите специалности ще бъдат увеличавани, с оглед на синдикалното членство и придобитата квалификация, за длъжностите съответно:

- "помощник-възпитател“, "помощник-готвач“  – не по-малко от  105%  от МРЗ;

- "готвач“, "огняр“, "охранител“ – не-малко от  110% от МРЗ;

- "домакин“, "касиер“, "технически секретар“, "ЗАС“ – не – по-малко от  115% от МРЗ;

- "счетоводител“, "главен счетоводител“ и  "библиотекар“ и други подобни на тях длъжности – не по-малко от 125%  от минималната работна заплата.

МОН и социалните партньори ще осигурят увеличение на ЕРС с 20% за 2019г. и с 20% за 2020г.

10,5 работни заплати при пенсиониране получава учител или директор, а 8,5 РЗ получават непедагогическите специалисти, при отработени 10 години в системата на предучилищното и училищно образование.

Педагозите пък получават вече задължително три допълнителни плащания на знаковите за учителството дати: 24 май, 15 септември и 1 ноември.

Важността на учителската и директорската квалификация е гарантирана с нарастване на 1,2% от годишните средства за работна заплата на педагогическия персонал. Договорено е включването на педагогическите специалисти в квалификационни курсове, предварително съгласувани със социалните партньори и след обсъждане на педагогически съвет, и утвърдени от директора.

Увеличението на допълнителното заплащане с над 30% на професионално квалификационните степени измиват срама от запазените малки разлики между кариерните учителски и директорски длъжности.

Представителното облекло на учителите и директорите е договорено в минимален размер от 430 лева, а сумата за работно облекло на непедагогическите кадри се увеличава на 300 лева.

С настоящия КТД социалните партньори задължават МОН да извърши промени в наредба №12 за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти, като запази кариерната длъжност "старши учител“ при смяна на образователна институция.

Социалните партньори поемат ангажимента да работят за:

- намаляване на преподавателската норма на учителите;

- намаляване броя на децата и учениците в група и клас за по-добро качество на образованието;

- увеличаване на броя на непедагогическия персонал и подпомагащи учителя педагогически длъжности;

- отстояване авторитета на учителя и недопускане на агресия към учителя и персонал;

- регламентиране и отстояване на права и задължения на ученици и родители.

Социалните партньори се съгласиха, заедно с МОН, да изпълняват стратегия за възпитателните дейности до 2030 година и задължиха МОН да инициира законодателна промяна в ЗПУО, с която да се задължи всеки родител да подписва договор за правата и задълженията  на детето, ученика и семейството.

Социалните партньори задължиха МОН да предложат на общините да приемат стратегия за преминаване на едносменен режим и въвеждане на целодневна организация на образование.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
В момента в община сливенска учители взимат чисто 650 лв вие нормални ли сте....като ги пишете....
-1
 
 
Никой нищо лошо не казва за камериерките. На моят син учителката по английски стана камериерка защото заплатата е два пъти по-голяма. Хотела е в София, но ще спестя името му!
0
 
 
Браво! Единствените, които не се покланят на императора в Япония, са УЧИТЕЛИТЕ!
+1
 
 
Забележете от кога ще станат такива заплатите - 01.01.2019. В същото време, средната работна заплата в Пловдив е 978 лева в момента. Това показва какво е уважението на държавата към учителите, да не говорим за някои родители и ученици... Жалко!
+1
 
 
Една камериерка на морето взима повече от един учител!
+1
 
 
Ето една задача която и без калкулатор може да пресметнете вечно недоволните : 6 часа с 6 различни класове по възраст, с различна психика. Умножена по 25 деца в клас с различни характери и умствени способности за 1 час и ще получат мрънкялниците с колко различни характери за 6 часа на ден се сблъскват учителите! Умножено по 9 учебни месеца и се получава подвижна лудница рџ?ў
-5
 
 
Добре е да се увеличават заплатите , НО НЕ ВИЖДАМЕ ДА МЪРДА /освен надолу/КАЧЕСТВОТО НА ОБУЧЕНИЕ . По добре заплата да се увеличава СПОРЕД ПОКАЗАНИ И ДОКАЗАНИ ЗНАНИЯ НА УЧЕНИЦИТЕ ИМ! В противен случаи..... нищо не става,освен дълги почивки и сладка заплатка!!!
-3
 
 
Някой учители не заслужават и 92лв.Подчертавам НЯКОЙ!
-4
 
 
А качеството на преподаване ще се увеличи ли,или само си гледаме заплатки те???
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: