Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерти: Италианската мафия се е настанила удобно в България и Румъния
Автор: Екип Ruse24.bg 17:06 / 09.04.2018Коментари (1)5726
©
Организациите на италианската мафия отдавна са се настанали във всички страни на Източна Европа – преди всичко в България и Румъния. Това коментира пред германия в."Ди Велт" председателят на Комисията за борба с мафията в римския парламент Франческо Форджоне.

Германското издание обръща внимание на темата в друга връзка – оказва се, че голям процент от мафиотските операции в източноевропейските държави се контролират от мафиотските кланове не пряко, а през сложни схеми в бундесрепубликата, където са влезли преди десетилетия чрез гастарбайтерите и никой не им е обръщал сериозно внимание. Има съмнения, че организирани престъпни групи си купуват влияние в германски медии и в политическите среди.

"Германските политици не виждат проблем в присъствието на мафията. Когато мафиоти купуват дялове във вестници, хотели, ресторанти и ТВ канали, те влияят на общественото мнение и това е проблем", категоричен е прокурорът Никола Гратери.

За поредния възход на италианската мафия в Европа се заговори след убийството на словашкия разследващ журналист Ян Куцияк. Той работеше по материал именно за връзките на италианската организирана престъпност с местни политици, в точва число – и близки до управляващите.

Словашкият премиер подава оставка след смъртта на журналист
Интересите на мафията са "едни и същи навсякъде по света", допълва пред германското издание експертът: "Мафията иска да печели от всевъзможни финансови транзакции, пране на пари, инвестиции и нелегална търговия от всякакъв характер".  По думите му "превъртането" на гигантските суми става през сделки с недвижими имоти и на борсата.

Според Форджоне мафията е разпростряла пипалата си чак до "Газпром", а до нейния клан "Корлеоне" може да се проследи скандал с отровни отпадъци в Румъния.

В последно време апетитите на мафията са насочени и към структурните фондове на ЕС, средствата от които бавно се пренасочват от южния фланг на Европа към източноевропейските членки на ЕС. За Ндрангета, която разполага с огромни средства, е като детска игра да си купи и политическо влияние в тези страни, обяснява Форджоне.

"Това е познатият механизъм на корупцията - мафията подкупва политици, за да си осигури безнаказаност. А за политиците в региона парите на мафията са добре дошли, защото с тях обслужват своята клиентела и финансират предизборни кампании", казва италианският експерт.

Франческо Форджоне предполага, че експанзията на италианската мафия към Източна Европа започва веднага след падането на Берлинската стена. Показателни в това отношение са думите на един бос на мафията, казани от него на съдбоносната дата 9 ноември 1989 година: "Стената падна. Тръгвайте веднага към Берлин и купувайте на Изток всичко, което се продава", заповядва той в подслушан от полицията разговор.

Фактът, че мафията разширява своя бизнес в Източна Европа, си личи и по това, че търговията на наркотици и оръжия се завръщат в България, Румъния, Албания и Черна гора.

Страните от Източна Европа, включително и членуващите в ЕС, често предлагали "сигурен терен" за нелегални сделки, защото законодателството, методите на издирване, както и сътрудничеството в борбата срещу организираната престъпност са далеч по-слабо развити, отколкото в Италия и страните от Западна Европа", заключава Франческо Форджоне.

Източник: bTV






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 09.04.2018 г.
0
 
 
Това е истинска новина,защото: Знаем, руската държавна мафия е в България от 100 години! Ами малко пушек за глупаците, които не знаят за Руските:"уж американски Марици изток", КТБ, купувачите на зимните ни курорти-Пирин, Родопите, Южен поток-още се работи, още плащаме, Затворените газови находища, за да нямаме собствено производство, Булгартабак и още знайни и незнайни роша собствености; по села и паланки закупени стотици имоти/Могилино-СТЗагора/, откраднатите марки БГ цигари-Слънце, Стюардеса, БТ, Арда! Изкупени хиляди декари в Добруджа, хотели по морето; отделни дребни купувачи-200х.имоти и още много мръсни корупционни сделки на минимални цени! Ало ДАНС, СЪБУДЕТЕ СЕ!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: