Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Световноизвестна българка се оказа сътрудник на ДС с псевдоним Сабина
Автор: Екип Ruse24.bg 17:38 / 27.03.2018Коментари (22)1887
©
Световноизвестният философ, психолог, лингвист и изследовател Юлия Кръстева е била сътрудник на Първо главно управление (външно разузнаване) на Държавна сигурност с псевдоним Сабина. Това става ясно от решение на Комисията по досиетата от вторник. Кръстева е проверена, тъй като е била член на редакционния съвет на "Литературен вестник". От съобщението става ясно, че комисията е взела решението си на база документи, изготвени от щатни служители, които се съдържат в личното й дело, което е два тома, и работното й дело, което е запазено.

Юлия Кръстева е била регистрирана като сътрудник през юни 1971 г., или пет години след като заминава да следва в Париж със стипендия на френското правителство. Тя е била регистрирана от ст. лейт. Иван Божиков и е сътрудничела на отдели III (европейски страни) и IV (САЩ, Англия и Канада).

Юлия Кръстева е родена през 1941 г. в Сливен. През 1966 г., две години след като завършва френска филология в София, заминава за Франция, където става част от водещите философски и литературни кръгове. Прави докторантури по семиология и лингвистика и преподава в университета Diderot в Париж. През 1997 г. получава Ордена на почетния легион на Франция. През 2004 г. й е присъдена Холбергова награда.

Източник: в.Капитал






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Няма никой по-известен българин който да не е бил атакуван от ДС.Поети,певци,художници,спортисти.Но излизат досиетата на някои които трябва да бъдат атакувани.Всяко излизане в чужбина преди ,,десети,, е след посещение на костюмар.И си беше в реда на нещата.
-2
 
 
бойко е пич :) .... уж агент бил а лидери и президенти на западни държави му стискат ръката :) уж комунист бил ама ..... ама мамата ви е*а боклуци червени :) ...... ама тотално ви е е*а :)
+4
 
 
Аууууу как се изненадах... Като започнем с това, че сегашният министър на отбраната и минем през Най-великият Хидроинженер на България , които са бивши агенти на ДС . Владо Каролев, Кеворк , Коритаров , Петър Манджуков, Местан, Октай , Първанов, Т Томов . На изборите за парламент през 2017 имаше около 80 кандидата - агенти на ДС, част от които са в парламента сега.
+3
 
 
Дано поне да е била добър сътрудник, защото като философ, психолог, лингвист и изследовател, макар и световно известен, не струва.
+3
 
 
Който не е сътрудничел на службите беше обявяван за враг на народа и му стъжваха живота,но все пак тя е била сътрудник който е работел за България,а не срещу.
+3
 
 
Напишете и за Сталинка, известна днес като Кристалина Георгиева. Тя също е била агент на ДС, завербувана заедно с Румен Гечев, специализирала е в Москва. Като сте подхванали темата, карайте наред.
-6
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (1)
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: