Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Внимавайте намалените цени на стоките през януари да не се окажат същите от декември
Автор: Екип Ruse24.bg 11:21 / 11.01.2018Коментари (1)1053
©
Най-големият риск при пазаруване от януарските намаления е търговецът да удължи срока на кампанията, но да запази същите цени, предупреди председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в Новините на ТВ+. "Една такава кампания може да продължи най-много 30 дни, след което - ако се анонсира процент намаление, той трябва да е спрямо последната цена, на която стоката е продавана", разясни Маргаритов. Той посъветва да не се пазарува под импулса на обявеното намаление, а да се обмисли дали действително дадено нещо е необходимо, за да не се окажем с наистина изгодно придобита, но ненужна стока. "Възможно е някои търговци да имат нереализирана стока през кампаниите по Коледа и Нова година и сега да се опитват да я продадат, включително и на реално по-изгодни цени", допълни той.

Председателят на КЗП предупреди търговците да не използват спекулативно термина "разпродажба" и уточни, че в Закона за защита на потребителите той е с по-специфична дефиниция спрямо формулировката за намаление. Разпродажбата може да се случи за по-дълъг период от време - до шест месеца, но задължително трябва да са налице няколко предпоставки. Например, продажба или ликвидация на самото предприятие. Друга причина може да е извършване на ремонти в търговския обект с продължителност над 30 дни. Или при пълна или частична разпродажба на стоковите наличности по повод пълно или частично преустановяване дейността на търговеца, ако такова не е извършвано в последните три години. 

"Това са условия, които задължават търговеца, когато постави въпросната дума на витрината си, при проверка да може да докаже тези хипотези. Иначе въвежда потребителите в заблуждение - те си мислят, че ще могат да си купят нещо супер изгодно, а да се окаже, че това не е така," подчерта той.

Маргаритов отправи и друга препоръка към търговците - винаги да анонсират новата, намалена цена спрямо последната, на която са продавали стоката поне един месец. Освен това, на самата стока да обозначават достатъчно ясно и разбираемо за потребителя каква е била старата цена, каква е новата, респективно - какъв е процентът намаление.

Едно от най-често констатираните от контролния орган нарушения при промоционални кампании е фалшивото намаление. "Търговецът изкуствено вдига цената на стоката и няколко дни след това анонсира един процент намаление, който звучи бомбастично, но не е реален", поясни Маргаритов. По думите му подобен трик лесно може да бъде хванат при изискване на фискалната памет на касовите апарати за всяка продавана в дадения търговски обект стока, като се види на каква цена това се е случвало в периода от месец преди да се анонсира намалението. "Имахме дори един случай в онлайн пространството, когато при намаление цената на стоката беше по-висока, отколкото на нашия скрийншот преди месец", даде пример той. 






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: