Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Румъния остава най-бързорастящата икономика в ЕС
Автор: Екип Ruse24.bg 11:56 / 14.11.2017Коментари (0)2084
©
Румъния остава най-бързорастящата икономика в Европейския съюз, показват прогнози оценки на Bloomberg. Очакванията са северната ни съседка да запише 6.2% ръст през третото тримесечие на 2017 г. Официалните данни ще бъдат представени днес.

Прогнозите на икономистите за България са повишаване на брутния вътрешен продукт с 4%. По-бързо от нас, с около 4.7%, са нараснали Чехия и Полша, а по-бавно - Унгария (3.7%) и Словакия (3.4%).

Държавите от източната част на Европейския съюз набират скорост благодарение и на възстановяването на Еврозоната, което задвижва износа. Ръстът се дължи и на леко повишение на възнагражденията, съчетани с хлабава парична политика и рекордно ниска безработица, което повишава потребителските разходи. Bloomberg обаче предупреждава, че Румъния рискува по-бърза инфлация, която може да забави бъдещия растеж.

Миналата седмица Мугур Исарески, гуверньор на Централната банка, предупреди, че за устойчив ръст са нужни решения на проблемите с недостига на квалифицирана работна ръка, както и на недостатъчно доброто усвояване на европейските средства. Риск се оказва и повишения внос, който увеличава дефицита по текущата сметка.

"Двигател на растежа не е просто домашното търсене, но и това отвън", коментират и анализатори от Erste Bank Group. Те посочват, че в Германия икономическите показатели са отлични, а 20% от износа на Чехия, Словакия и Унгария е именно към най-голямата икономика в Европа.

Икономистите предричат, че през следващите тримесечия ръстът ще се забави, тъй като ръстът на заплатите движи инфлацията нагоре и ще накара централните банки да затегнат паричната политика. Миналата седмица Европейската комисия предрече, че растежът ще се забави във всички източни страни, а Румъния ще пострада най-тежко, като експанзията на икономиката достигне 4.4% ръст през 2018 г. от 5.7 процента през тази година.

Източник: money.bg







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: